Förflytta dig till innehållet

Från Åbo till Ukraina – frivilliga samlar in förnödenheter till sjukhus och soldater

Det råder ett organiserat kaos i en av lagerhallarna i Huiskula handelsträdgård utanför Åbo centrum. Sängar, madrasser, ett par rullstolar, tiotals papplådor med hygienartiklar, medicin, kärror fulla med kläder, lakan och dynvar ska lastas ombord på en lastbil som är på väg från Estland till Åbo för att sedan fortsätta till Charkiv i Ukraina.

en lagerhall med massor av grejorKim Lund
Det råder stor brist på förnödenheter både bland civilbefolkningen och soldaterna och det är många som vill hjälpa till.

Största delen av dem som är här för att förbereda transporten är ukrainska flyktingar, men här finns också sådana som har bott en längre tid i Finland. En av dem är Yevheniia Saianna som koordinerar hjälpförsändelsen.

– Det råder stor brist på förnödenheter både bland civilbefolkningen och soldaterna och det är många som vill hjälpa till. Vi har redan skickat iväg ett par mindre försändelser, men den här är den största.

Yevheniia Saianna håller i trådarna för den hittills största hjälpförsändelsen från Åbo till Ukraina.

Insamlingen som har initierats av en frivillig hjälporganisation i Ukraina har pågått ända sedan kriget började och donationerna har delvis kommit från servicehem i Åbo och Reso, men också privatpersoner har bidragit.

en kvinna vid en papplådaKim Lund
Ivriga frivilligarbetare i lagret i Huiskula handelsträdgård. I lådorna finns bland annat hygienartiklar, kläder och mediciner.

Största delen av artiklarna går till sjukhusen i Charkivområdet, men en del förs vidare till soldaterna vid fronten.

– Tidigare i år skickade vi iväg 30 sjukhussängar. Några privatpersoner samt den ukrainska hjälporganisationen har också köpt tolv personbilar och nu väntar vi på tre flakbilar som ska användas som transportmedel vid fronten, säger Saianna.

Saianna som är från Kiev har bott två år i Åbo med sin man och sexåriga dotter. Nu väntar hon sitt andra barn. Här är familjen i trygghet, men hon oroar sig för släkt och vänner hemma i Ukraina.

– Jag är i kontakt med dem varje dag via Whatsapp eller Messenger. Om jag inte får svar ringer jag dem. Allting känns mycket svårt just nu.

Man kan fortfarande donera varor genom att kontakta saannaevgenia99@gmail.com.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter