Förflytta dig till innehållet

Framtidsvision för vården i Åboland

Åbo Underrättelsers logo

Med hänvisning till Jörgen Lindroos insändare i ÅU den 21.12.2021 och frågan han där ställer, det vill säga ”Hurudan målsättning har SFP för utformningen av det tvåspråkiga ”sote” i periferin, såsom i Kimitoön och i Pargas?” vill jag komma med en redogörelse över vad i alla fall min personliga vision om framtidens vård i regionen kunde vara.

Målsättningen är att inte endast bevara servicenivån på nuvarande nivå i Pargas och på Kimitoön, utan att till och med i viss mån (läs specialsjukvårdstjänster) förbättra och utveckla serviceutbudet.

Detta är också den gemensamma syn som råder i de flesta olika forum och arbetsgrupper där undertecknad sitter med.

Diskussioner har förts mellan såväl sjukvårdsdistriktet, Eschnerska stiftelsen, Åbo stad, Pargas som Kimitoön. Målet är att med gemensamma krafter få till stånd en tillräckligt stark tvåspråkig framtida Social- och hälsovårdscentral (Sote-central) med huvudort på Kaskisbacken i Åbo OCH med tillräckligt starka verksamhetspunkter i både Pargas och på Kimitoön.

För att möjliggöra en ”all-åboländsk Sote-central” med den service som en självständig Sote-central i framtiden planeras ha, det vill säga såväl bashälsovård som delvis specialsjukvård på grundnivå samt bland annat betydande socialtjänster, behövs ett tillräckligt stort befolkningsunderlag. Det får man till stånd genom att vid denna central, som skulle administreras och koordineras från Åbo, men som skulle komma att ha verksamhet även i Pargas och på Kimitoön, erbjuda service åt hela Pargas och Kimitoöns befolkning, samt till den svensk- och tvåspråkiga befolkningen i hela regionen, inklusive Åbo.

Men för att nå detta mål är det viktigt att det i det nya välfärdsområdets fullmäktige finns förståelse för såväl behovet av svenskspråkig service som för de särlösningar som bland annat skärgården behöver. Därför är det viktigt att i välfärdsområdesvalet i januari rösta på SFP, det vill säga det parti som alltid haft för vana att stå upp för och bevaka dessa viktiga frågor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter