Förflytta dig till innehållet

Framtidens Nagu presenteras på lördag

Naguborna tog tillfället i akt och kom till Kommunalstugan för att rita upp det nya Nagu. Foto: Kim Lund

Det hörs ett stilla sorl från Kommunalstugan i Nagu. Vid borden sitter arkitekter, Nagubor och Pargas stads planläggare lutade över kartor och ritningar över Nagu centrum.
De områden som ligger i fokus är Prästgården, Framnäs och centrum/hamnarna.

Projektet är en del av arkitektkollektivet Uusi kaupunkis arbete att ta fram nya modeller och idéer för stad och landsbygd. För tre år sedan ritade arkitekterna om delar av Pargas och nu ska de se över vilka förutsättningarna är för att göra Nagu centrum mera trivsamt och fungerande för Nagubor, turister och fritidsboende.

Nagubarnen Artimus Palmroos,, Filippa Adamsson Amelia Engström, Astrid Friman,  Jeanina Adolfsson och Nico Virtanen presenterar sina tankar om Kyrkbackens framtid.

Medan arbetet pågår kommer några elever från årskurs 3 och 4 i Kyrkbackens skola in. Och visioner saknas inte när eleverna Filippa Adamsson, Artimus Palmroos, Amelia Engström, Astrid Friman och Jakob Båge berättar om vad de vill se på Kyrkbacken.

– Ishall. Nya bryggor och hopptorn till Framnäs. Vegetarisk pizzarestaurang. Simhall. Häststall med gratis ridning, säger barnen i mun på varandra.

Tidigare under dagen då Simonkylän koulu och förskolan besökte Kommunalstugan fördes det fram idéer om trädkojor som binds samman med varandra med stegar eller lianer i skogen vid Prästgården.
Barnens iver smittar av sig. Och även om det känns utopistiskt med simhall eller trädboende är det just sådana idéer som behövs. Vi är här för att visionera och då ska det inte finnas några begränsningar, säger Nagubon Matilda Åberg som ingår i arbetsgruppen som funderar på centrumutvecklingen.

– Vi ska visionera högt och inte tänka vad som är möjligt eller hur mycket det kostar eller att det inte går att förverkliga. Vi ska skapa visioner om hur Nagu kan se ut om 100 år. Det är nu vi murar grundstenen för framtiden.

Matilda Åberg t.v tycker det är jättebra att Naguborna får möjligheten att visionera om framtiden.
”Det är nu vi murar grundstenen för framtiden”.

Åberg ser i synnerhet centrum och området kring Seo och Sale som en flaskhals i Nagu. Här grötar trafiken lätt till sig då fotgängare, cyklister, bilar och långtradare ska samsas om utrymme. Genom att delta i projektet har Naguborna nu en chans att visa vad vi vill och hurudant Nagu vi och kommande generationer ska leva i, säger Åberg.

– Det jättebra att det här ordnas och att vi får vara med och visionera. Det är jätteviktigt.

För de deltagande arkitektbyråerna är det en utmaning att rita om ett skärgårdssamhälle som Nagu. Kollektivets tidigare uppdrag har tidigare främst haft fokus på städer och nu ser miljön helt annorlunda ut, säger Emma Johansson vid arkitektbyrån Studio Puisto.

– Andan på alla de områden som vi ser på är väldigt småskalig och pittoresk. Den stora utmaningen är att bevara historien, kulturen och de gamla värdena, men ändå utveckla Nagu.

Arkitekten Emma Johansson och Nagubon Nina Söderlund jobbar med området kring Prästgården.

Projektet är ett samarbete mellan Pargas stad och Väståbolands församling som äger de aktuella markområden. För planläggningschef Heidi Saaristo-Levin är det här ett ypperligt tillfälle att föra samman Nagubor, företagare, arkitekter och stadens planläggare till en gemensam träff där tankarna får flöda fritt. Det är fullt möjligt en del av idéerna förverkligas, säger hon.

– Varför inte. Nu säker vi olika lösningar på hur Nagu kunde utvecklas. Kostnader och vem som skall förverkliga visionerna får vi ta ställning till senare. Det här en slags kickoff där vi tar reda vad som behövs och då är det Naguborna som känner sina hemknutar bäst.

På fredag det öppet hus mellan klockan 10 och 18 i Kommunalstugan där arkitekterna sitter och jobbar. Slutresultatet presenteras på lördag mellan klockan 10.30 och 11.30 på samma plats.

De deltagande arkitektbyråerna är förutom Studio Puisto Muuan och Jaada.

LÄS OCKSÅ:  De vill höra visioner om Nagus framtid

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter