Förflytta dig till innehållet

Framtiden för Lojo sjukhus måste tryggas

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vården i Västnyland. Raseborgs Vänster motsätter sig planerna att lägga ner Lojo sjukhus nattliga jour, vilket också skulle innebära en stängning av förlossningsavdelningen.

Som motivering för planerna anges ekonomisk nödvändighet och brist på personal.

Inga tillförlitliga konsekvensbedömningar har dock presenterats. Det verkliga motivet verkar vara den nuvarande regeringens ekonomiska ramverk och nedskärningslistor.

Planerna skulle allvarligt äventyra invånarnas i välfärdsområdets rätt till trygg och säker specialsjukvård inom ett rimligt avstånd. Lojo sjukhus och Raseborgs sjukhus bildar en enhet som säkrar vårdkedjorna i västra Nyland, ett område som är utmanande på grund av hur geografiskt utspridd befolkningen är. Därtill har invånarna en grundlagsenlig rätt till service på svenska.

Raseborgs Vänster anser att beredningen av ärendet på många sätt också brutit mot kraven på god förvaltning. Det väcker frågor gällande förtroendet för HUS-sammanslutningens ledning.

Att koncentrera vårdtjänsterna innanför ringväg III kommer att medföra extra kostnader, till exempel kommer det att kräva ökade resurser för förstavården och ambulanstransporter, samt en ökning av FPA:s ersättningar för resor.

Det största hotet är dock att patientsäkerheten äventyras på grund av alltför långa avstånd till vården.

Västra Nyland behöver absolut en egen jour på Lojo sjukhus och en förlossningsavdelning!

Raseborgs Vänster hoppas att både invånarna och kommunernas beslutsfattare i västra Nyland göra sitt allt för att få sin röst hörd, så att vi tillsammans lyckas trygga närservicen i vår region!

Jan Rundt
Harry Yltävä
Raseborgs Vänster

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter