Förflytta dig till innehållet

”Framför allt behöver vi se till att varje ung person som kommer ut på arbetsmarknaden mår bra”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsvalet. Finland står inför enorma utmaningar då de stora årskullarna snart kommer att gå i pension medan det finns allt färre i arbetsför ålder som har möjlighet att upprätthålla vårt välfärdssamhälle. För att upprätthålla vårt välfärdssamhälle krävs det åtgärder på flera nivåer.

Vi måste satsa på en ökad arbetskraftsinvandring och vi behöver se till att Finland är ett attraktivt land att jobba i genom exempelvis skattepolitiken.

Det ska alltid vara lätt att ta emot jobb, att anställa och att byta karriär. Det är en förutsättning för att arbetsmarknaden i Finland ska fungera.

Arbetsmarknaden måste också vara flexibel. Coronapandemin visade tydligt att också arbetsmarknaden måste kunna agera snabbt på oväntade förändringar.

Det här behöver vi lära oss från och lyckas skapa ännu flexiblare sätt att arbeta på.

Framför allt behöver vi se till att varje ung person som kommer ut på arbetsmarknaden mår bra.

Vi läser ständigt om hur unga i dagens Finland mår allt sämre och att mängden sjukskrivningar på grund av arbetsrelaterad utmattning ökat markant de senaste åren. Vi behöver ta situationen på allvar och komma med konkreta åtgärder för att ta hand också om våra unga.

Finland måste genomföra terapigarantin som innebär att man får tillgång även till kortvarig terapi snabbt, gärna inom en månad efter den första begäran om hjälp.

Finland måste slopa förstagångskvoten till högskolor för att studerande lättare ska kunna ta emot en studieplats och Finland måste satsa mer pengar på en högklassig utbildning och studerandes utkomst.

Genom att satsa på en god utbildning och välmående elever och studerande garanterar vi också en fungerande arbetsmarknad. Det förebyggande arbetet betalar sig alltid tillbaka på lång sikt.

Veera Granroth
Riksdagskandidat i Egentliga Finland, Åbo
SFP

Frida Sigfrids
Riksdagskandidat i Nyland, Borgå
SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter