Förflytta dig till innehållet

Fram med gummistövlarna: Ovanligt torra juni får ett regnigt slut

ÅU-Foto


Den soliga och varma starten på sommaren har lett till torka runtom i landet. Nu ser torkan ut att få ge vika. På onsdag och torsdag väntas regn i hela Finland.

Det har regnat mindre än normalt i södra och mellersta Finland under junimånad och det råder nu torka i stora delar av landet. Speciellt drabbat är södra Finland.
På onsdag och framför allt på torsdag får torkan ge vika då ett regnområde tar sig in från sydväst.
— Regnmängden blir större i östra delarna av landet och där får torkan åtminstone ge vika. I väst väntas regnmängden bli omkring två millimeter och det räcker inte helt för att få ett slut på torkan, säger Meteorologiska institutets meteorolog Antti Jylhä-Ollila.
I öst väntas det sammanlagt regna upptill tio millimeter under onsdag och torsdag.

Ovanligt mycket regn i norr

Då det i södra och mellersta Finland varit ovanligt torrt under junimånad, har situation varit helt motsatt i landets norra delar.
— I norra Finland har det i sin tur i år regnat mer än normalt under junimånad, säger Jylhä-Ollila.
Om torkan fortfarande kvarstår i söder efter onsdagens och torsdagens regn får den åtminstone ge vika i början av nästa vecka.
På fredag och lördag väntas uppehåll, men på söndag regnar det igen i stora delar av landet.
— Söndag kväll och början av nästa vecka ser ut att bli ostadig i hela landet, men regnet är verkligen välkommet nu, säger Jylhä-Ollila.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter