Förflytta dig till innehållet

FPA:s rekrytering kritiseras av tidigare anställd i Åbo

FPA i Åbo. Myndighetens västra distrikt visstidsanställer igen. Behovet är svårt att förutse, förklarar chefer. Foto: Dan Lolax


Folkpensionsanstalten anställer flera förmånshandläggare för att kunna behandla ansökningar i tid.
I måndags gick ansökningstiden ut för anställningar på viss tid i FPA:s västra försäkringsdistrikt. Distriktet inkluderar Åbo, Salo, Raumo och Björneborg.
FPA:s behov av nya visstidsanställningar förvånar Åbobon Satu Aalto.

Förvånad. Satu Aalto, tidigare anställd vid FPA, förstår inte att myndigheten inte har bättre framförhållning. Foto: privat


Hennes arbetsavtal med FPA tog slut den sista september. Aalto hade velat fortsätta men enligt FPA hade man kommit åt de köer som motiverade att man på våren anställde förmånshandläggare på viss tid.
Aalto tycker att det är märkligt att knappt två månader senare har FPA igen behov av visstidsanställda förmånshandläggare.
Att lära sig och sätta sig in i handläggandet av olika förmåner tar tid, säger hon och ifrågasätter FPA:s resursanvändning.
Precis som i hennes fall är den nya anställningsperioden under sex månader, från 15.12 till 31.5 nästa år.
– När jag jobbade där var köerna inte så långa som de varit tidigare, men nog fanns det jobb. Man satt inte och rullade tummarna. Jag har svårt att tro att FPA inte har större framförhållning. Det handlar trots allt om att handlägga ansökningar som kommer in dagligen.
Aalto säger att hon funderat på FPA:s agerande sedan hösten. I slutet av augusti intervjuades FPA:s förmånschef Marja-Leena Valkonen i Lännen Medias tidningar, bland annat Turun Sanomat.
Då sa Valkonen att FPA förlängt avtalen med alla dem som anställts för att komma åt de långa väntetider som uppstod när utbetalningen av det utkomststödet vid årsskiftet flyttades från kommunerna till FPA.
– Vi har fortfarande de resurserna. Vi granskar läget senare i höst, sa Valkonen då.
Till saken hör att Aalto och åtminstone knappt tio andra anställda veckan innan artikeln publicerades hade fått veta att deras anställningar inte förlängs.
Aalto lämnade FPA med ett arbetsintyg som berömde hennes insats som handläggare.
Hennes arbetssituation i dag gör att hon inte sökt de jobb som FPA nu erbjuder.
ÅU frågade Marja-Leena Valkonen och Mervi Laikio-Liesmäki, chef för handläggningscentret för utkomstskyddsärenden i västra försäkringsdistriktet, om vad som avsågs med uttalandet i Lännen Medias tidningar i slutet av augusti.
De säger att uttalandet handlade om visstidsanställningar som förlängts redan på våren. En del av dem hade flyttat till andra uppgifter inom FPA, bland annat till handläggningen av det allmänna bostadsstödet.
– Försäkringsdistriktet utvärderar resursbehovet i god tid innan visstidsavtalen tar slut. Så gjordes också i detta fall. Också andra distrikt valde att inte förlänga arbetsavtalen, svarar Valkonen och Laikio-Liesmäki per e-post.
Nu behöver västra försäkringsdistriktet igen visstidsanställningar. Hade det inte varit bättre och effektivare att förlänga arbetsavtalen? Nya anställda måste också fortbildas.
– Västra försäkringsdistriktet söker några visstidsanställningar eftersom en del personal har flyttat från förmånshandläggningen till andra uppgifter inom FPA och också slutat. Det här kunde vi inte förutspå i början av hösten.
Varför är visstidsanställningarna igen under sex månader?
– Eftersom det handlar om en handläggning vars personalbehov inte ännu har blivit permanent är vi tvungna att använda visstidsanställd personal. Övriga visstidsanställdas avtal har förlängts till 30.9 nästa år. Distriktet rekryterar också för fastanställning enligt helhetsbehovet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter