Förflytta dig till innehållet

Fotbollsgrabbar från Kimitoön får åka till Italien

Fotboll som gemensamt intresse. Francesco Rizzi med Joni Börman t.v. och Matheus Sten-Käld.


Om knappt två veckor åker två glada 12-åringar – Joni Börman och Matheus Sten-Käld – från Kimitoön till Italien. Tillsammans med några andra pojkar i samma ålder får de under 2017-18 sex gånger åka dit, med olika italienska fotbollssklubbar som värdar.
– Idén är att de ska få dela vår syn på fotboll, vår metodik. Det är frågan om så unga pojkar att man ännu inte kan se vilka som är riktiga talanger. Det viktiga för dem är att få erfarenhet. Vi ser hur de spelar fotboll i en miljö som är ny för dem. Sedan följer vi med dem, ser hur de utvecklas. Om de bli talanger så är vi förstås intresserade, säger Francesco Rizzi, ex-fotbollsspelare som nu jobbar för Milano Football Association Scouting.
Han är riktigt nyfiken på hur bland andra Joni och Matheus kommer att utvecklas. Sedan de i mars var en första gång i Italien har de gått mycket framåt, tycker Rizzi.
Att pojkarna (och tre andra från Kimitoön) i mars fick åka till Italien berodde på att de hade klarat sig bra på ett sommarläger som KSF ordnade sommaren 2016.
– Det var ett AC Milan-läger, alltså AC Milans tränare var på plats hos oss i Kimito, och lärde ut fotboll enligt deras metodik, säger Bosse Ahlgren, kommunal fritidschef men också som privatperson aktiv inom Kimito Sportförening.
– Det hela fick sin början genom att bolldistriktet kände till att vi har flera fotbollsplaner i Amosparken, med en skola där mat och logi kan ordnas. Vi hade alltså möjlighet att ordna ett sådant läger och på den vägen är det. Jättespännande för grabbarna, det här ger dem helt nya möjligheter, säger Ahlgren.
Rizzi tillägger att fotbbollsplanerna i Amosparken – plus den helt förnyade idrottsplanen – gör att träningsmöjligheterna är i toppklass.
Den 26 november åker Joni och Matheus  (tillsammans med nio andra pojkar) till Italien. Det är som sagt frågan om en veckas resa. Alla sex resorna går till olika platser i Italien med olika italienska fotbollsklubbar som värdar. De är FC Pordenone, FC Vicentra, FC Napoli,  FC Roma, Juventus i Turin och Milan Academy.  Programmet handlar inte bara om fotboll utan också språkundervisning – varje dag får ungdomarna lära sig italienska under ett par timmar.
Föräldrarna betalar resor och uppehälle, men de italienska klubbarna står för undervisning med mera.
Matheus och Joni – som hoppas att ungefär hela deras liv ska handla om fotboll – räknasr förstås dagarna tills det är dags att sätta sig på planet till Italien.
– Det är ett helt annat tempo i fotbollen där, säger Matheus.
Han siktar på att nu framförallt utveckla sin styrka.
– Jag är ganska liten till växten så andra spelare kan vara huvudet högre än jag. För att de inte ska kunna ta bollen måste jag bli starkare, säger han.
Joni hoppas på chans att se riktiga matcher i Italien.
På vilket vis har ni utvecklats sedan ni var i Italien i mars?
– Styrka, snabbhet, bollkontroll, säger Matheus.
– Egentligen på alla vis, säger Joni.
De andra som snart åker ner till Italien är Kimitoö-grabbarna Adam Ahlfors, Arto Alanne och John Wallenius, Saamo Levon från Pargas, Henry Baarman från Ekenäs, Jeremias Nivalinna från Salo, Aaro Salonen från Raumo, Michael Toivo från Nummela, Konsta Moilanen från Uleåborg och Kalsta Kuusela från Villmanstrand.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter