Förflytta dig till innehållet

Fotbollen regerar – de här sporterna har flest juniorutövare i Finland

ÅU-foto
Fotboll på konstgräs.

ÅU-foto

ÅU-foto


Fotboll, ishockey och friidrott är de mest populära junioridrotterna i Finland, sett till antal licenser. Det här visar en undersökning som gjorts av Forskningscentralen för tävlings- och toppidrott (Kihu). Med juniorer avses idrottare som är under 19 år gamla.Antalet juniorlicenser i Finland växer konstant i så gott som alla grenförbund. Allra starkast framåt går cheerleadingförbundet, bollförbundet (fotbollens förbund) och simförbundet. Fotboll är den överlägset mest populära sporten, med hela 111 215 licenserade spelare.
De enda grenförbund som förlorar medlemmar är skidförbundet och orienteringsförbundet.
Kartläggningen visar bara antalet idrottare som har tävlingslicens, vilket innebär att vissa idrotter kan vara underrepresenterade.
– Till exempel finns det många som är aktiva inom gymnastik utan att tävla och därför inte är med. Siffrorna ska därför ses som en fingervisning till vilka de mest populära sporterna är, snarare än en absolut sanning, förklarar Jari Lämsä sakkunnig på KIHU.
LÄS OCKSÅ:
Så mycket kostar barnens idrottande i Åboland – ridning dyrast, orientering billigast

Antalet juniorlicenser inom olika idrottsförbund. Tabell: Marcus Backlund


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter