Förflytta dig till innehållet

Föryngrade körer samarbetar — Åbo Damkör och ÅSMA ger gemensam julkonsert

Tommi Penttinen och Larissa Krook ser fram emot lördagens konsert, där ÅSMA och Åbo Damkör får sjunga blandad kör när de uppträder tillsammans. Foto: Robin Sjöstrand


De två anrika Åbokörerna Åbo Damkör och Åbo Sångarbröder Musices Amantes har under senaste åren sett en hel del förändringar.
Processerna har sett olika ut i de två körerna, men resultatet är det samma: körsångarna har föryngrats och repertoaren blivit mer utmanande. Nu slår man ihop sig till den gemensamma konserten ”O Jul med din glädje!”.
I Åbo Damkör gick föryngringen av sig själv. Larissa Krook tog över som dirigent för kören 2015 och en tid efter det hände något, säger hon.
– Efter det slutade många av de äldre sångarna, då de upplevde att repertoaren blivit för ambitiös. I ett par år jobbade vi sedan med runt 20 sångare.
De senaste åren har fler yngre sångare anslutit sig – bara under det senaste året har ett drygt tiotal kommit med, flera med en gedigen körerfarenhet.
– Nu har körens sound föryngrats då medelåldern har sjunkit. Visst är vi fortfarande en amatörkör, men utvecklingen har varit kul att se – och det är skönt att det finns en återväxt.

ÅSMA har två delar av manskörssången

För ÅSMA:s del har en kör blivit två körer– Andante och Allegro.
Kören ville ta två vägar och lösningen blev att möjliggöra båda. De som hellre vill sjunga klassisk manskörsmusik sjunger i ÅSMA Andante, medan de som vill sjunga en mer varierad repertoar i ett högre övningstempo sjunger i ÅSMA Allegro. Körerna leds av Misa Ståhl-Norrholm och Tommi Penttinen.
Penttinen började dirigera Allegro i höstas och säger att kören, som består av vana körsångare, har berett helt nya utmaningar för honom – ur en körpedagogisk synvinkel.
– När man jobbar med längre hunna körsångare så får man jobba på ett annat sätt än med körer med mer oerfarna sångare. Många av sångarna är bekanta sedan tidigare, och det hjälper förstås en del, säger Penttinen, som snart är klar kördirigent efter studier i Tammerfors.
Sångarna känner han sedan tidigare eftersom han har sjungit ett par år i Brahe Djäknar, där en stor del av Allegros sångare har sin körfostran – där lärde han sig också svenska.
– Visst är det en lite krävande att leda en kör på ett språk som inte är ens modersmål, men det går ganska bra ändå, säger han.
Allegro har för tillfället runt 20 aktiva sångare, men kören hoppas kunna växa de kommande åren.

     O Jul med din glädje!

  • Julkonsert med ÅD och ÅSMA
  • Hålls i Henrikskyrkan på lördag (14.12) klockan 15.
  • Dirigenter är Larissa Krook, Tommi Penttinen och Misa Ståhl-Norrholm
  • Inträdet är fritt, programblad finns att köpas i dörren.
  • På repertoaren står kompositörer som Ola Gjeilo, Toivo Kuula, Zoltán Kodály, Einojuhani Rautavaara, Pererik Moraeus, Christopher Tin och Michael Praetorius.

Jul på nio olika språk

Både Allegro och Andante medverkar i julkonserten med Åbo Damkör – det är alltså hela tre körer och dirigenter inblandade.
Krook säger att det är 13 år sedan ÅSMA och ÅD samarbetade senast, och då, hösten 2006, var hon med som sångare. Den här gången bjuder körerna på en konsert som blandar det traditionella med något nytt.
– Bland annat sjunger vi sånger på nio olika språk. Repertoaren är både glad och julig, men inte bara traditionell. ÅD:s sångare gillar den väldigt mycket – och dessutom är det en fin omväxling att sjunga i blandad kör.
– Sångerna är också utvalda från olika harmoniska språk. Repertoaren kommer från olika tidsperioder, från 1700-talet fram till i dag. Vi har allt från gregorianska tongångar till musik som komponerats för dataspel – men det finns en stadig röd tråd genom konserten, säger Penttinen.
Konserten börjar redan klockan 15 – för att ge publiken möjlighet att hinna med diverse glöggfester en dryg vecka före jul.
– Det verkade vara en bra tidpunkt. Man hinner julshoppa innan och träffas i andra sammanhang på kvällen, säger Krook.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter