Förflytta dig till innehållet

Förvånande journalistik

Det är med förvåning jag läste redaktör Henri Forss (Svensk Presstjänst – SPT) artikel om min ministerstab och professor Halilas utlägg i Lakimiesuutiset. Båda innehåller flera förvånande faktafel. Lite märkligt kan jag också tycka det är att SPT lyfter upp professor Halila som nån sorts expert på regeringsarbete.
I Antti Rinnes regering har vi 19 ministrar. Av dem är Thomas Blomqvist utsedd till minister för Nordiskt samarbete och jämställdhet. Hans arbetsrum och hans medarbetare är placerade på justitieministeriet. Det finns endast en justitieminister i regeringen och det är undertecknad, det borde också redaktör Henri Forss veta.
Likt övriga partiordföranden, Li Andersson, Maria Ohisalo och Katri Kulmuni har jag en statssekreterare och fem specialmedarbetare.
Som partiordförande har jag naturligtvis ett betydligt större ansvar nu än senast då jag var justitieminister. Då hade jag två specialmedarbetare.
Nu sitter jag i regeringens EU-ministerutskott, i försvars- och säkerhetspolitiska ministerutskottet, i ekonomisk-politiska ministerutskottet och finanspolitiska ministerutskottet. Jag är ordförande för regeringens ministerarbetsgrupp för rättsvården och den interna säkerheten, samt medlem i regeringens ministerarbetsgrupp för kunnande, bildning och innovationer.
Mina medarbetare jobbar med regeringens substanspolitik inom alla samhällssektorer utöver justitieministeriets och var och en har sina ansvarsområden. Ministeriets tjänstemän har inte minskats på grund av medarbetarstaben. De frågorna hör inte alls ihop. Tvärtom kommer justitieministeriet att få en del tilläggsresurser nästa år.
Kanslichef Timonen fattade beslut om var ministerstaben skulle sitta, före vi ens var tillsatta. Har SPT frågor om regeringens medarbetare och antal, kunde man med fördel vända sig till statsrådets kansli och statsministern.
Det vore också för den finlandssvenska läsaren relevant att få en så objektiv och sanningsenlig bild av regeringens sätt att arbeta som möjligt.
Anna-Maja Henriksson
Justitieminister, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *