Förflytta dig till innehållet

Forum för skärgårdsforskning diskuterar hur vi förhåller oss till havet och naturen

Fiskefänge dokumenterat i Svenska litteratursällskapets arkiv.


Fredagen den 29 november samlas skärgårdsbor, myndigheter och forskare på Skärgårdscentrum Korpoström för höstens Forum för skärgårdsforskning.
Denna gång handlar seminariet om människans förhållande till havet och skärgårdsnaturen.
Skärgårdsnaturen, liksom vårt förhållande till den, har förändrats genom tiderna. Vi har lärt oss att både utnyttja och vårda den. Dett här ”miljöarvet” är viktigt och värdefullt i sökandet efter hur vi till exempel kan anpassa oss till framtida klimatförändringar.
Likaså är det viktigt för planering och skötsel att förstå vilka olika förhållanden vi har till skärgårdens flora och fauna. Vad det är med naturen vi uppskattar, eller inte uppskattar?
Under dagen medverkar bland andra Ghita Bodman, forskare i socialpolitik, som nyligen disputerat med avhandligen ”Naturen som hälsofrämjande resurs”.
Lennart Brunnsberg berättar om hur människan och naturen syns i Houtskärs lokalhistoriska arkiv, medan Mickel Nyström från Åbolands skärgårds jaktvårdsförening föreläser kring människans förhållande till sälen.
Forum för skärgårdsforskning ordnas av Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi och Skärgårdshavets biosfärområde, denna gång i samarbete med Åbo Akademis profileringsområde Havet.
Seminariet och busstransporten från och till Åbo är gratis, deltagarna står för sin egen lunch. Anmälningar senast den 24.11 exempelvis via biosfar.fi eller biosfärområdets fb-sida.
För mer information, kontakta anna.m.tornroos@abo.fi, eller prost.pia@gmail.com.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter