Förflytta dig till innehållet

Fortstyrelsen och fågelskydd

Åbo Underrättelsers logo

Kolumnen i ÅU on 26.1.2022, som handlade om fågelskådning, påminde mig om förra veckans artiklar om rävjakt på Utö och Jurmo. Jag undrade då vad Forststyrelsen har med fågellivet att göra. Nu påminde mig kolumnen om saken, och jag beslöt googla lite på vad Forststyrelsen kan tänkas ha för uppgifter.

Jag försökte hitta en paragraf som skulle ge stöd för att F föranstaltar jakt på räv. Jag är inte jurist, och inte så väldigt rutinerad på att på Finlex finna vad jag söker, så det var kanske inte så konstigt att jag inte hittade någonting som skulle ge underlag för att F ordnar rävjakt i syfte att säkra beståndet av hotade fågelarter.

Kanske någon av dem som varit med och ordnat jakten läser detta och vill ge en förklaring?

Själv vill jag ännu tillägga att det i och för sig är fint att man försöker skydda till exempel ejderbeståndet. Sådant skydd behövs. Men jag vill påstå, att räven lika fullt hör till vår ursprungliga fauna. Det gör ju däremot varken mink eller mårdhund, så det hade varit mera befogat att föranstalta en koordinerad storjakt med många hundar och skyttar på dessa främmande äggplundrande arter.

Jag vet inte i vilken mån smågnagarna ställer till skador på Utö och Jurmo, men ett är säkert: Rävar äter ansenliga mängder smågnagare. Inklusive råttor, som vi har fått märka i vårt egnahemsområde i Åbo. Här är rävbeståndet plötsligen betydligt större än det var förrän råttgiftet förbjöds. Här finns mycket råttor nu, man ser dem då och då till och med på ljusan dag. Här gör rävarna nytta.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter