Förflytta dig till innehållet

Fortsatta orättvisor i skattebesluten – men det finns också fastighetsägare som är nöjda

Skatteförvaltningen har nu rättat till en del av de skattebeslut som chockade många åboländska fastighetsägare i våras. Foto: Kim Lund


Skatteförvaltningen har nu gått igenom de korrigeringsyrkanden som åboländska fastighetsägare har lämnat in på grund av de kraftiga förhöjningarna av fastighetsskatten.
Några exakta siffror på hur många yrkanden som har lämnats in finns inte, men klart är att det rör sig om tiotals.
En som har fått sitt beskattningsbeslut korrigerat är Rune Johansson i Houtskär. Enligt det första beskedet i våras skulle han betala 1 800 euro i fastighetsskatt jämfört med 600 euro året innan.

Rune Johansson lyckades övertyga Skatteförvaltningen att de hade fattat ett felaktigt skattebeslut. ÅU-foto


Det visade sig att en jordbruksfastighet som Johansson äger i Korpo hade beskattas fel. Skatteförvaltningen hade uppburit skatt för ett gårdsbruk som borde ha varit befriat från skatt.
– Jag tänkte genast att det måste vara ett misstag. De hade missat att där bedrivs jordbruksverksamhet. Jag kunde inte bevisa det per telefon men när jag skickat dem arrendeavtalet förstod de.
Det tog ändå tid innan det nya beskedet kom och sommaren gick därför i orons tecken, säger Johansson.
– Man är ju aldrig säker på hur det ska gå. Om jag inte själv hade observerat felet skulle skattemyndigheten säkert inte självmant ha rättat till det.
Skatten sänktes nu till den tidigare summan på 600 euro.
– Slutet gott, allting gott, säger Johansson.

Missnöje i Dalsbruk

Riktigt lika bra gick det inte för Rainer Wenberg i Dalsbruk. Hans fastighetsskatt steg från knappt 100 euro till nästan 6 000 euro. Efter korrigeringen sänktes summan till 1 500 euro.
– Skatten minskade betydligt, men den är fortfarande för hög. Bland annat har en fastighet bedömts vara en skild fastighet trots att den tillhör ett gårdsbruk, säger Wenberg.
Wenberg kommer nu att fortsätta kämpa för att få en rättelse också i det senaste skattebeslutet.
– Jag tänker överklaga och föra ärendet vidare. Tomterna är värdelösa så länge de är obebyggda. Det är obegripligt att värdelös mark beskattas. Det här strider helt mot tanken på en levande skärgård.
Läs även: Skärgårdsbor ber Justitieombudsmannen utreda de chockhöjda fastighetsskatterna: ”Tilltron till myndigheterna har rasat”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter