Förflytta dig till innehållet

Fortsatt ovisshet kring hur Åbo stad ska uppmärksamma Mauno Koivisto – nu har Tellervo och Assi gett sin syn på saken

Arkiv/Pressbild/Presidentens kansli
En man på ettt svartvitt foto
I år har det gått 100 sedan president Mauno Koivisto föddes i Åbo. Men det är oklart hur staden ska hedra hans minne.

Ända sedan i fjol somras har Åbo stad funderat på hur staden ska uppmärksamma att det i år har gått 100 år sedan president Mauno Koivisto föddes.

En namnkommitté har föreslagit att antingen huvudbiblioteket, den nya passagerarterminalen i hamnen eller parken som planeras vid hamnen uppkallas efter Koivisto.

LÄS OCKSÅ

Ärendet ligger nu hos en särskild festkommitté som i flera repriser har försökt enas om vilket alternativ som är bäst. Att byta namn på huvudbiblioteket har hittills fått det största understödet, men bland andra bibliotekschef Rebekka Pilppula tycker inte det är någon bra idé.

Hon säger att om man nu byter namn så skulle ingen använda det nya namnet, eftersom huvudbiblioteket redan är så vedertaget. Då skulle presidenten inte få den uppmärksamhet han förtjänar.

LÄS OCKSÅ

Också inom festkommittén finns det olika åsikter och enligt uppgifter till ÅU har det nu dykt upp nya alternativ vid sidan av namnkommitténs förslag. Till exempel kunde ett minnesmärke placeras i parken vid stadshuset i Åbo eller nära Åbo universitet, där Koivisto studerade. En staty är också en idé som utreds. Kommittén möttes på måndagen, men något nytt kunde ordförande Mika Maaskola (SDP) inte berätta efter mötet.

– Det är en stor och viktig fråga som måste utredas ordentligt och därför tar det tid. Vi har i alla fall kommit en god bit på vägen och jag skulle säga att de största meningsskiljaktigheterna är lösta.

För att underlätta beslutsfattandet har festkommittén träffat Koivistos änka Tellervo och dotter Assi , säger Maaskola.

– De har båda en klar åsikt i frågan och vi är naturligtvis lyhörda för deras synpunkter. Jag kan inte säga något om innehållet i diskussionerna, men det de har sagt gör att vi nu har lättare att gå vidare.

Kommittén möts igen om fyra veckor, men Maaskola tror att man kan komma överens om saken redan innan dess.

Efter att festkommittén har kommit med sitt förslag går ärendet vidare till stadsstyrelsen och fullmäktige som fattar det slutliga beslutet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter