Förflytta dig till innehållet

Fortsatt badförbud i Pargas – tusentals kubikmeter avloppsvatten rann ut i sundet

Solliden camping strand.

Ingen simning vid Sollidens campingplats. Foto: Patricia Torvalds


Hälsovårdsmyndigheterna väntar på resultaten av de vattenprover som har tagits i sundet i Pargas och kring badstränderna norr om sundet efter utsläppet av orenat avloppsvatten i sundet förra veckan.
Miljöhälsovården i Lundo har skickat prover på koli- och enterobakterier till sitt laboratorium i Åbo. Institutet för hälsa och välfärd (THL) kontrollerar om det finns norobakterier i vattnet.
Enhetens chef Johanna Mäkinen beskriver utsläppet som omfattande.
– Det var en stor mängd avloppsvatten som rann ut och vi vill inte att någon ska bli sjuk. De första resultaten väntas i morgon och om de är rena kan stränderna öppna igen.

Johanna Mäkinen. ÅU-foto


Totalt rör det sig om cirka 3 500 kubikmeter orenat avloppsvatten blandat med fekalier och urin som på grund av en stockning i ett rör vid pumpstationen mittemot Reimari rann ut i sundet.
Utsläppet pågick mellan onsdagsnatten och fredagsförmiddagen. Strömmarna förde vattnet norrut mot badstränderna i Solliden, Bläsnäs och Kalkholmen och myndigheterna utfärdade badförbudet på fredagen cirka klockan 14.
Driftschef Mika Laaksonen vid vattenverket i Pargas ser allvarligt på läckaget.
– Vi kunde inte tänka oss att en sådan här olycka skulle hända. Vi utreder nu vad vi kan göra för att det inte ska upprepas. Det får absolut inte hända på nytt.
Badförbudet baserar sig på Social- och hälsovårdsministeriets förordning om kvalitetskraven på vattnet vid små allmänna badstränder.

Dela artikeln

En kommentar: “Fortsatt badförbud i Pargas – tusentals kubikmeter avloppsvatten rann ut i sundet

  1. Henrietta Clayhills skrev

    Det är en enorm mängd avloppsvatten inklusive urin och fekalier som under ett och ett halvt dygn ostört (!) har fått rinna ut i Sundet och i Vapparn.Det förvånar mig att det här inte har väckt desto mera frågor och kommentarer. Samtidigt som Håll skärgården ren lanserar en ny farkost som kan ta hand om skräp längs stränderna rinner pargasbornas avlopp orenat ut i havet. Det är ju inte bara Solliden och Bläsnäs som berörs utan hela Vapparn. Då jag sökte efter information på stadens hemsida och Facebook fanns där inte ett ord om utsläppet. I stället får vi läsa att Ted Wallin försöker locka folk till Köpmansgatan med en trasig muminmugg. Är det så man hanterar ett miljöbrott av den här kalibern i skärgårdsstaden Pargas?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter