Förflytta dig till innehållet

Fortkörningar, kokain och störande beteende – polisens Ruisrock gick till ”som förväntat”

Lucas Ekblad
Ruisrock 2023. Polisen bevakar området och ser ut att samtidigt själva också njuta av musiken.
Polisen hade mycket att göra under festivalhelgen, men bedömer att uppdragen på det stora hela gått relativt lugnt till. Bilden från 2023.

Inga allvarliga eller grova brott, och på det stora hela lugnt under Ruisrock-festivalen. Det är Åbopolisens summering av helgens uppdrag.

Däremot har polisen haft fullt upp med lindrigare brott, till och med mer än under de senaste två åren. I ett pressmeddelande beskriver polisen att festivalens två första dagar förlöpte nästintill som förväntat.

Fram till 17-tiden på söndagen hade polisen avlägsnat totalt 25 personer från festivalområdet på grund av störande beteende, och sex personer hade tagits i polisens förvar.

Polisen registrerade tre anmälningar om misshandel och för två personer yrkar man på straff för motstånd mot person som upprätthåller ordningen och för tredska mot polis. Socialtjänsten fick ta emot sex berusade minderåriga personer som polisen påträffat.

Mer kokain än tidigare

I polisens festivalövervakning påträffades 47 misstänkta fall av straffbart bruk av narkotika. En person misstänks för narkotikabrott.

Mängden kokain som beslagtagits har enligt polisen ökat betydligt jämfört med fjolåret. Nu bestod vart fjärde beslag av kokain, då motsvarande siffra för 2023 var var sjunde. Vanligast bland beslagen var ändå cannabis och amfetamin.

Fortkörningar och trafikförseelser

Under polisens trafikövervakning åkte 27 förare fast för fortkörning, varav tio var taxichaufförer.

Två förare försattes i körförbud på grund av allvarlig likgiltighet i samband med äventyrande av trafiksäkerheten. Tre taxichaufförer gavs straffyrkande då de, utan att stanna, kört förbi ett fordon som stannat framför övergångsställe.

I samband med övervakningen påträffades en förare som misstänks för grovt rattfylleri, och som polisen dessutom framställer att avvisas från landet i enlighet med utlänningslagen.

En förare misstänks för rattfylleri samt allvarlig likgiltighet. Föraren körde i 99 kilometer i timmen på ett område där hastighetsbegränsningen är 50 kilometer i timmen.

En ung motorcyklist körde i 113 kilometer i timmen på ett 50-område, och föraren misstänks för grovt äventyrande av trafiken.

Inte heller elsparkcyklisterna gick obemärkta i trafiken. Åtta elsparkcyklister fick böter för att ha kört på trottoaren eller för att ha skjutsat en annan person.

Totalt 52 taxichaufförer kontrollerades, varav fem fick en avgift trafikförseelse på grund av bristfälliga dokument.

Polisen delade ut totalt 40 avgifter för felparkering.

Berusade också till sjöss

Intill Runsala folkpark övervakades sjötrafiken tillsammans med Gränsbevakningsväsendet. I samband med övervakningen påträffades fem båtförare som misstänks för roderfylleri. Två av dessa var påverkade av alkohol och tre var påverkade av narkotika.

Ytterligare har polisen utdelat sju trafikförseelseavgifter samt ett bötesyrkande till båtförare. Sammanlagt kontrollerades 94 båtar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter