Förflytta dig till innehållet

Fortfarande mycket bakterier i Lillån

Branden i Toppå i slutet av juli förorsakade häftig rökutveckling. ÅU-foto

Närings-, trafik- och miljöcentralen NTM varnar människor för att använda vattnet i Lillån i Åbo för bevattning, som hushållsvatten eller för att simma i, eftersom bakteriehalterna fortfarande är mycket höga och överstiger de tillåtna halterna.

Däremot har närings- och syrehalterna i vattnet normaliserats.

På måndag den 31 juli hittades döda fiskar i den nedre delen av Lillån. Vattenanalyser visade att vattnets syrehalt var mycket låg. Kvävehalten var däremot 10-30 gånger så hög som normalt och halten av skadliga tarmbakterier var till och med hundra gånger högre än vid en jämförelseplats högre upp i ån.

Enligt NTM-centralen var den låga syrehalten förmodligen orsaken till fiskdöden.

Vattenkvaliteten i Lillån fick konsekvenser också för åvattnet i Aura å, eftersom syrehalten också vid järnvägsbron visade sig vara lika låg som i Lillån.

De rikliga regnen har tagit med sig mycket nytt vatten från åns tillrinningsområde, vilket har fått Lillåns syre- och näringshalter att normaliseras. Det har också normaliserat halterna i Aura å.

Vid Mässingsgatan var halterna av skadliga tarmbakterier fortfarande mycket hög i det vattenprov som togs i måndags den 7 augusti.

Man misstänker att de förhöjda halterna beror på släckningsvattnet från soptippsbränderna i Toppå i slutet av juli, som har letts ner i avloppsnätet och överbelastat det.

Varför bakteriehalterna fortfarande är höga ska utredas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter