Förflytta dig till innehållet

Försvaret kan komma att bistå med reservpoliser

Polisen och försvaret ska utreda om försvaret i framtiden kan bistå med reservpoliser.

– Försvarsmaktens reserv omfattar personal med lämplig utbildning och ålder som kunde rekryteras som reservpoliser, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen.

Kolehmainen och kommendören för försvarsmakten, general Jarmo Lindberg, undertecknade på fredagen ett avtal om att utreda möjligheterna.

Polisen vill utveckla det så kallade reservpolissystemet (RESPO).

Tanken är att reservpolisen ersätter det nuvarande systemet med beredskapspolis.

Men under normala förhållanden kompenserar reservpoliserna inte till någon del poliser i tjänsteförhållande, säger polisöverdirektör Kolehmainen.

Frågan som gäller reservpoliser har blivit aktuell i och med den kraftiga förändringen i den övergripande säkerhetsmiljön i Finland och de nya hoten som ställer säkerhetsmyndigheternas verksamhet inför nya utmaningar och kräver snabb reaktionsförmåga, heter det i ett pressmeddelande.

– För att förbättra handlingsförmågan måste vi hela tiden utveckla åtgärder både inom myndigheten och i samarbete med andra myndigheter. Fungerande reserver ökar bland annat myndigheternas förmåga att klara av belastningen vid ett realiserat hot, kontrollera följderna och förhindra eller åtminstone minska risken för att händelsen eller situationen eskalerar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter