Förflytta dig till innehållet

Forststyrelsen vårdar igenvuxna öar kring Jurmo med bränning

Jani Virtanen/Forststyrelsen
Brinnande terräng
Så kan det se ut när igenvuxna områden vårdas med bränning. Bilden är tagen under en restaureringsbränning på Skogsskär i Pargas, inom området för Skärgårdshavets nationalpark 2022.
Forststyrelsens Naturtjänster bränner igenvuxna områden på tre öar kring Jurmo under den här veckan. Bränningen sker på Örskär, Örskärs Ören väst om Jurmo samt på Sanden öst om Jurmo måndag…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

4 kommentarer: “Forststyrelsen vårdar igenvuxna öar kring Jurmo med bränning

 1. Saku Kallio skrev

  Med tanke på att huggormen blir fredad den första juni, så blir väl det här antagligen sista året det går att utföra bränning.
  Man kan ju inte garantera att huggorm inte finns där det bränns.

 2. Ulf Bergman skrev

  Har Forststyrelsen slutat använda glyfosatbesprutning på växter man försöker utrota? Under 2021 besprutades Vresros med glysofat på Forststyrelsens öar vid Utö. Alla medel är tydligen tillåtna.

 3. ÅU skrev

  Hej! Enligt Forststyrelsens utredningar lär grågässen inte häcka på dessa holmar.

  Naturskyddsexpert Esko Tainio svarade så här: ”Tidsfönstret för dessa bränningar är kort, men det är viktigt att holmarna bevaras som öppna, så fåglarna trivs på dom också i framtiden. Allt enris bränns inte, en del fåglar behöver det också – men regleringen av enris och unga träd är nödvändigt för att holmarna ska bevara sin öppna karaktär. Det har uppskattats att röjningar behöver göras vart 20-25:e år.”

  På Facebooksidan för Skärgårdshavets nationalpark finns en noggrannare utläggning för hur fågelarterna kan påverkas av bränningen. Inlägget finns här.

  Mvh, Katarina Pada/ÅU

 4. Tore Danielsson skrev

  Å hur går de för grå gässen som troligen redan ruvar på dessa holmar?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter