Förflytta dig till innehållet

Första steget till nordisk klimatallians

Klimat. Vi håller på att förlora kampen mot klimatförändringen. Enligt FN-organet Meteorologiska världsorganisationen (WMO) är världen på väg att missa Parisavtalet, bara fem år efter undertecknandet. Vi har inget annat val än att lägga in en ny växel i vårt klimatledarskap. Norden kan och ska stå för det ledarskapet.

Trots alla nya klimatlöften från USA, Kina och EU pekar inget på att uppvärmningen kommer att hållas under 1,5-gradersmålet. Globalt har temperaturökningen redan nått 1,2 grader Celsius. För varje dag som världens utsläppsutrymme minskar, minskar också möjligheten att begränsa den globala uppvärmningen.

Norden som region har en betydelsefull roll att spela internationellt. Norden och dess länder har flyttat fram sina ambitioner märkbart de senaste åren.

Dessutom har många internationella företag med bas i Norden utmärkt sig med sina hållbara affärsmodeller. I en tid då världen ropar efter ett progressivt klimatledarskap kan vi skapa lösningar som världen kan ta efter. Ställer vi om till en helt klimatneutral region enligt den Nordiska visionen, finns alla förutsättningar för det.

Norden består av fem länder och tre självstyrande regioner med sina egna klimatmål och ambitioner. Hittills har det nordiska klimatarbetet handlat om att dela med sig av erfarenheter, att ge understöd till lovvärda projekt och anta fina deklarationer. Det räcker inte. Vi måste gå från en nationell lapptäckesplanering till ett enat och starkt nordiskt klimatarbete i alla samhällssektorer.

Jag har därför aktivt, med stöd av Mittengruppen, drivit på ett medlemsförslag i Nordiska rådet som hållbarhetsutskottet ska ta ställning till på måndag: att Norden ska fastställa gemensamma, nordiska klimatmål. Det vore ett första steg mot en nordisk klimatallians.

Alliansen måste bygga på en gemensam avsikt: att alla nordiska länder sammantaget blir klimatneutrala senast det år som krävs i enlighet med Parisavtalet samt en gemensam handlingsplan för att fasa ut fossila bränslen i alla sektorer.

Alliansen kan med fördel bygga på den klimatstrategi som just nu bearbetas under det danska ordförandeskapet i Nordiska rådet.

Vi vet alla att de internationella klimatförhandlingarna i Glasgow senare i år är avgörande. Med en nordisk klimatallians i ryggen får våra länders företrädare en gemensam, stark röst i förhandlingarna. Det ska inte råda något tvivel om vad Norden bidrar med i världen: en stark och tydlig röst för en levande planet för kommande generationer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter