Förflytta dig till innehållet

Första budgetunderskottet på nio år i Kimitoöns kommun

Arkiv
tre flaggor i rad

Arkiv

ÅU-foto


Efter nio år av budgetöverskott gör Kimitoön nu ett minusresultat på 2,89 miljoner euro.
Det visar bokslutet för i fjol som nu är färdigt.
På grund av underskottet 2018 har det ackumulerade överskottet, det vill säga tidigare års under- eller överskott, minskat till 14,4 miljoner euro.
Intäkterna från kommunalskatten blev lägre än budgeterat och statsandelarna minskade med en miljon euro.
– Det är viktigt att vi fortsätter att utveckla och effektivera vår verksamhet för att kunna producera tjänster av god kvalitet även i fortsättningen. För att lyckas med det måste hela personalen få delta i utvecklingen, säger kommundirektör Anneli Pahta i ett pressmeddelande.
ÅU-Foto

Anneli Pahta. ÅU-foto.


Kommunen gjorde måttfulla investeringar under året. Investeringsbudgeten på 2,5 miljoner euro underskreds med cirka en miljon euro.
De största enskilda investeringarna var renoveringsåtgärder i Kimito skolcenter och sprinklingen av Almahemmet.
Kommunens skulder minskade från 24,2 miljoner euro till 20,0 miljoner eller från 3 561 euro per invånare till 2 976 euro per invånare.
Verksamhetskostnaderna ökade med 1,5 miljoner euro, samtidigt som skatteinkomsterna minskade med 1,1 miljoner euro och statsandelarna med knappt 1 miljon euro.
Årsbidraget på 561 000 euro var svagt och täcker inte avskrivningarna på 3,6 miljoner euro.
Årsbidraget utvisar storleken av den interna finansiering som kan användas för investeringar, placeringar och amortering av lån.
Utgångspunkten är att kommunens internt tillförda medel är tillräckliga om årsbidraget är lika stort som avskrivningarna.
Kommunen hade i slutet av året 591 anställda. En positiv utveckling var att personalens sjukfrånvaro minskade med totalt sex procent, eller 600 dagar, mellan år 2017 och 2018.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter