Förflytta dig till innehållet

Förslaget att stänga restauranger tog ett steg framåt – Anna-Maja Henriksson ville inte kommentera en eventuell isolering av Nyland

Restaurangvy
Enligt propositionen skulle restauranger inte släppa in folk i tre veckor från och med den 8 mars. Foto: Kim Lund

Regeringen diskuterade coronavirusläget i Ständerhuset i Helsingfors under onsdagen. Enligt statsrådets pressmeddelande diskuterar regeringen bland annat möjligheten att aktivera beredskapslagen.

Regeringen meddelade i måndags att det råder undantagsförhållanden i Finland på grund av coronaviruspandemin.

En del rättslärda, bland dem professorerna Martin Scheinin och Markku Suksi, påpekade att det är oklart vad det i praktiken betyder att det råder undantagsförhållanden och att en eventuell aktivering av beredskapslagen förutsätter att regeringen först författar en förordning om att börja tillämpa beredskapslagen.

Marin gav inte kommentarer inför mötet

Diskussionen i Ständerhuset började klockan fyra på eftermiddagen och flera ministrar gav korta intervjuer på väg in i byggnaden. Åtminstone Yle, MTV, Ilta-Sanomat och Iltalehti erbjöd direktsändningar från Ständerhusets trappa.

Inför mötet var ministrarna ovilliga att spekulera om nya, konkreta åtgärder för att bromsa spridningen av coronaviruset.

– Vi har under de senaste veckorna varnat för att situationen kan eskalera och nu börjar vi vara i en sådan situation i Finland att vi måste ta lärdom av andra delar i världen och vidta åtgärder på förhand och i förebyggande syfte, sade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

Centerns ordförande, forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C), fick frågor om hur regeringen och hennes eget parti förhåller sig till resande till Lappland.

– Regeringens signal till finländarna har redan länge varit att det lönar sig att fundera noggrant på resandet, och bara i situationer där det är nödvändigt. Om man ändå gör valet att resa är det inte egalt hur man genomför resan och hur man till exempel firar sportlov i norr, sade Saarikko.

Statsminister Sanna Marin (SDP) dök inte upp framför medierna inför regeringens möte i Ständerhuset.

Lintilä: Allvarlig situation för restaurangerna

Näringsminister Mika Lintilä (C) sade att ett system för kompensation till restauranger vars verksamhet lider av coronavirusrestriktionerna är under beredning.

I en proposition som regeringen överlämnade till riksdagen i måndags föreslås det att restauranger måste stänga sina lokaler för kunder ”i tre veckors tid i de områden där det är nödvändigt för att förhindra spridning av en smittsam sjukdom”.

Regeringen föreslår att lagändringen är i kraft från och med den 8 mars till och med den 28 mars.

– Det är klart att det är en allvarlig situation, absolut. Det är omöjligt att säga vad det kommer att kosta, sade Lintilä.

Riksdagens grundlagsutskott gav på onsdagen sitt utlåtande om regeringens proposition. Grundlagsutskottet anser enhälligt att propositionen kan behandlas i vanlig ordning i riksdagen.

Henriksson kommenterade inte isolering av Nyland

Coronaviruspandemin sprids snabbast i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

På onsdagen var incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen, 264,5 i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

Incidensen för hela Finland var 133,9.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) svarade inte rakt på frågan om huruvida det skulle vara motiverat att isolera landskapet Nyland från resten av Finland på samma sätt som på våren 2020.

– Nu måste regeringen fundera på vilka åtgärder som är nödvändiga i denna situation. Det är alldeles för tidigt att säga vilka kriterier som uppfylls, sade Henriksson.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) sade att regeringen går igenom alla alternativ och att hon inte utesluter några åtgärder på förhand. Hon betecknade dock regionala isoleringar som problematiska.

Enligt Ohisalo har Inrikesministeriet gjort beredning inför ett eventuellt utegångsförbud. Hon tillade att hon hoppas att ett utegångsförbud inte behöver införas.

Mikael Piippo/SPT

Dela artikeln

En kommentar: “Förslaget att stänga restauranger tog ett steg framåt – Anna-Maja Henriksson ville inte kommentera en eventuell isolering av Nyland

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter