Förflytta dig till innehållet

Förslag: Skolan i Hovirinta i S:t Karins renoveras

Skolan i Hovirinta som även innefattar S:t Karins svenska skola har länge haft problem med inneluften. ÅU-foto


Skolan i Hovirinta i S:t Karins, som även innefattar S:t Karins svenska skola, renoveras från grunden.
Det beslutet fattade den kommunala styrgruppen med förtroendevalda och tjänstemän på tisdagen. Även tekniska nämnden möttes och fattade samma beslut under kvällen.
Deras beslut är endast ett förslag, ärendet ska ännu behandlas av stadsstyrelsen och därefter stadsfullmäktige.
Prislappen för renoveringen är sex miljoner euro, säger gruppens ordförande Matti Alander.
Att riva skolan och bygga ett nytt hus hade kostat 15 miljoner.
 
Enligt Alander var det bästa alternativet för skolan i Hovirinta en heltäckande renovering. En sådan har alla möjligheter att lyckas även långsiktigt, och framför allt går det mycket snabbare att renovera än att riva och bygga nytt, enligt honom.
– Att riva och bygga nytt hade tagit tre år, att renovera kan räcka endast ett år, säger han.
Gruppen fattade även ett beslut om Valkeavuoren koulus framtid. Den ska rivas och i stället ska man bygga en helt ny skola med plats för cirka tusen elever.
Prislappen för det projektet är 37 miljoner euro.
En av Valkeavuoren koulus tre byggnader är redan riven.
Enligt Alander är det faktum att man redan kommit i gång en motivering för att riva resten av byggnaderna och bygga nytt. Den nya skolan skulle omfatta endast en byggnad, inte tre. Skolan finns nära Skärgårdsvägen i S:t Karins centrum.
Elever och lärare vid den svenska skolan i S:t Karins har en längre tid lidit av hälsoproblem till följd av dålig luft. En rapport över luftkvaliteten som publicerades tidigare bekräftar att det finns gott om problem i skolhuset: bland annat finns det mikrober i ytterväggarna och i gymnastiksalens golv finns mikrobskador som gör att det luktar illa i salen.
Vissa ytor i den svenskspråkiga delen av skolbyggnaden är svåra att städa vilket samlar damm. Det kan märkbart påverka luftens kvalitet, sägs det i rapporten.
Läs också: Föräldrar: Elever borde inte vistas i skolan i Hovirinta

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter