Förflytta dig till innehållet

Forskning: Hundar gör hemmets mikrobflora mångsidigare

Jennifer Granqvist/SPT
Hund slickar sig om munnen
I hemmen med hund fanns proportionellt sett fler bakterier, som troligen härstammade från hundens egen mikroflora, till exempel från nosen.

I bostäder där man har en hund som husdjur är mikrobfloran klart mångsidigare och rikligare än i hem utan hund. Det visar en ny undersökning som publicerats i tidningen Scientific Reports.

I undersökningen, gjord av bland annat Institutet för hälsa och välfärd (THL), analyserades mikrober i dammprover från nästan 500 finländska och tyska hem.

I hemmen med hund fanns proportionellt sett fler bakterier, som troligen härstammade från hundens egen mikroflora, till exempel från nosen, huden, munnen och mag-tarmkanalen. Från hundar lösgörs allergener, päls och mikrober, och deras päls och tassar för med sig jord in i hemmet.

— I framtiden kommer vi att utreda om just dessa bakterier som har en koppling till hundar skyddar de barn som får infektioner i övre luftvägarna i den tidiga barndomen. Om så är fallet kommer vi i framtiden att kunna utveckla inomhusluften i en hälsofrämjande riktning, berättar THL:s gästforskare, barnläkare Jenni Mäki.

Specialforskaren Anne Karvonen konstaterar att en varierande bakterieflora i hemmet redan tidigare kopplats till en minskad risk för astma och allergier.

Forskarna påpekar samtidigt att mikrobfloran i inomhusluften påverkas av många faktorer, såsom antalet människor, boendemiljön, förvaring av ved inomhus samt eventuella fuktskador.

Från Finland medverkade även Kuopio universitetssjukhus och Östra Finlands universitet i forskningsprojektet. Det fanns hund i ungefär vart tredje finländskt hem i undersökningen, men endast i 6 procent av de tyska hemmen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter