Förflytta dig till innehållet

Forskare om totalförbud av sexköp i Finland: ”En mycket farlig lag”

Niina Vuolajärvi har forskat i prostitution och invandring sedan 2012. Hon säger att den så kallade nordiska modellen för lagstiftning om prostitution slår hårdast mot dem som säljer sex. – Förbudet mot sexköp är en dimridå för repressiva åtgärder mot sexarbetare.
Människohandeln är en behändig fiende som alla kan motsätta sig, men den diskussionen tränger undan diskussionen om migranters och sexarbetares rättigheter.Niina Vuolajärvi, forskare i sociologi Ett totalförbud mot sexköp slår…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

4 kommentarer: “Forskare om totalförbud av sexköp i Finland: ”En mycket farlig lag”

  1. Rikard Andersson skrev

    ATT KALLA PROSTITUTION FÖR DET ÄLDSTA YRKEN ÄR EXTREMT OÄRLIGT OCH ETT FÖRSÖK ATT ELUDERA ETT ETNORMT SAMHÄLLSPROBLEM. KVINNORS RÄTT TILL DEN EGNA KROPPEN.

    PROSTITUTION ÄR EN ÄLDSTA FORMEN AV SLAVERI I VÄRLDEN. SLAVERI AV ANDRA MÄNNISKOR SKA INTE HYLLAS I NÅGON FORM. KRIGSHERRAR HAR I ALLA TIDER TAGIT KVINNOR TILL SIG SJÄLV OCH GIVIT KVINNOR ÅT SINA MEST FÖRTROGNA SOM ATT KVINNOR ÄR ETT DÖTT TING SOM MAN KAN GÖRA MED VAD SOM HELST.

  2. Kaj Björklund skrev

    Kvistiga frågor, säg. Ska prostitutionen vara ett yrkesval? Ska det finnas ett utbildningsprogram?

    Vad jag läst känner vissa skådisar ångest inför och under sexscener i sitt arbete – hur är det i verkliga livet?

    Anna-Maja har inte helt fel i sitt resonemang anser jag.

  3. Håkan Wickström skrev

    Håller helt med Nina Vuolajärvi. En tanke på att totalt förbjuda sexköp och prostitution är fullständigt förkastligt och dessutom helt omotiverat. För det första är det helt klart, att varken våra feminister eller vårt miniparti SFP kommer någonsin att klara av en utblåsning av världens äldsta yrke. Det har vi sett i andra länder som försökt det. Som inom många diskuterade andra områden går även här Holland och även Belgien, Tyskland och Frankrike med exempel, hur man tryggar säkerheten och hälsan hos de prostituerade. Mycket sällan baserar sig prostitutionen på att den prostituerade tycker det är en livslycka att att bedriva detta yrke, utan sanningen och verkligheten är nog den, att en prostituerad är av sin situation tvingad till yrket men ofta med sina inkomster dessutom överskrider en ministerlön, vilka pengar hon/han garanterat behöver för att uppehålla sitt liv och leverne, – ja ofta en hel familjs överlevnad. Det är inte heller att förakta det sociala arbete en prostituerad utför, utan att här gå närmare in på detaljer. Klart är dessutom att alla kan inte bli ministrar och det kan nog inte alla som besluter sig att bli prostituerad dessvärre, men för att hjälpa dessa prostituerade kvinnor/män skulle det nog vara viktigare och mer befogat att tänka på ett beslut som gör detta viktiga jobb registrerat och officielt samt med samma sociala skyddsrättigheter som också en minister eller folkvald eller vilken verksam som helst i arbetslivet har, för det är krävande, slitsamt och tungt att bedriva denna typ av arbete. Att sedan en minister uttalar sig om att man inte kan acceptera att någon köper en människa, visar igen en gång hur litet många av dem som är i en beslutande position vet och förstår om det som skall beslutas. Sorgligt.

  4. Bertil Lassenius skrev

    Måtte de som makten häver- i alla partier – noggrant studera Niina Vuolajärvis synpunkter!
    När frågan om köpförbud var aktuell för några år sedan framförde jag mina tvivel på visdomen i tanken. Jag fick då mycket positiv respons från Svenska Kvinnoförbundare, som konstaterade att frågan var så emotionellt laddad att det var omöjligt att diskutera den sakligt. Den stora tanken då var att om man förbjuder sexköp så upphör efterfrågan och utan efterfrågan upphör handeln! Lätt som en plätt – men ACK så naivt såväl från ekonomisk som sociologisk synpunkt!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter