Förflytta dig till innehållet

Forskare i Åbo: Antalet papperslösa fördubblas i år – många av dem utnyttjas

Forskardoktor Katri Gadd vid Åbo universitet vill komma i kontakt med papperslösa så att deras erfarenheter och mål kan utgöra grunden för beslut som tas. ÅU-foto


Antalet papperslösa i Finland kan komma att fördubblas innan årets slut. Det säger Katri Gadd, forskardoktor vid Åbo universitet inom projektet URMI – Urbanization, Mobilities and Immigration.
Gadd hänvisar till att det i dag finns 4 000 papperslösa i Finland, eventuellt flera. Innan årets slut kommer Migrationsverket att fatta tusentals nya beslut. En del av dem kommer att vara negativa, vilket leder till att en del personer blir åtminstone tillfälligt papperslösa.

Samlar information innan valet 2019

Gadds forskarteam jobbar med att dokumentera de papperslösas vardag och förutsättningar i Finland. Tidigare har forskarna fokuserat på södra Finland men nu vänder man sig till samtliga kommuner i Finland med en enkät som personer som finns kvar i Finland trots att de nekats asyl kan besvara.
Enkäten – som kan besvaras på finska, engelska, arabiska, sorani, dari och somaliska – ställer frågor som ger forskarna en bild av de papperslösas situation. Den kan besvaras anonymt.
Gadd säger att man uppskattar att få ungefär 600 svar, och att svaren sedan ska utgöra grunden för en informerad diskussion om papperslösa i valrörelsen 2019.

Beslut i Helsingfors syns i antalet papperslösa

Redan nu har forskarna en hel del information, det här tack vare att de följt med 100 papperslösas vardag i södra Finland.
Gadd säger att det här är personer som inte har någon fast adress och bor därför på olika ställen. De flesta finns i de stora städerna, och speciellt i Helsingfors som tidigare fattade ett beslut om att alla papperslösa ska få gratis hälsovård, inte enbart i akutfall.
– Även om Helsingfors stad själv rapporterar att det här inte bidragit till fler papperslösa i staden så finns det indikationer från fältet som tyder på det motsatta.

Prostitution förekommer

Inför vintern blir många papperslösas situation desperat. Speciellt om det finns barn i familjen blir behovet av tak över huvudet akut.
Många betalar hyra även om de inte har någon officiell adress, vilket betyder att de måste tjäna pengar på något sätt.
Ungefär 50 procent av de papperslösa som Åbo universitets forskare följer säger att de arbetar. Det betyder att de arbetar svart.
Gadd säger att man också sett tecken på att papperslösa utnyttjas på grund av deras situation. En del prostituerar sig.

En risk för sig själva och andra

Den mentala pressen är också ett problem.
– Svårast är känslan av att inte duga, varken här eller i hemlandet.
Gadd säger att för en del papperslösa påverkar traumatiska händelser i hemlandet deras agerande i Finland. Ibland har de svårt att komma ihåg var de är.
Det betyder att de är en risk, för sig själva och i värsta fall för andra.
Länk till URMI:s enkät: https://link.webropolsurveys.com/S/6FF4D32C97D2FEFB
LÄS OCKSÅ: Finland blir inte kvitt alla papperslösa

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter