Förflytta dig till innehållet

Förseningar i bygget av Örös solpanelsfält – men i sommar ska en stor del av öns elbehov tillgodoses med solkraft

Arkiv/ÅU
Kulturarvsfrågor och naturvärden har beaktats i projektet med det nya solpanelsfältet.

I sommar ska Örös solpanelsfält stå klart och producera el. Ställningarna är redan monterade men själva panelerna och växelriktare saknas fortfarande.

– På grund av flaskhalsarna i världsproduktionen har projektet försenats, men i mars hoppas vi kunna börja montera panelerna och till sommaren ska de producera el, säger Marjo Kekki, specialplanerare på Forststyrelsen.

Panelerna kommer från Salo medan växelriktarna importeras från utlandet.

Ställningar monterade i berg.Forststyrelsen
Ställningarna monterades i december, men på grund av stor efterfrågan och problem i leveranskedjorna är panelerna inte på plats än.

Museiverket har definierat Örö kustfort som en byggd miljö av kulturintresse. Det har beaktats i projektet.

– Solpanelerna placeras ganska mitt på ön, nära vägen som kallas Lyhyt ikävä. På museiverkets begäran är de ändå placerade så att de inte syns till vägen.

Det blir 180 paneler på ett ungefär 100 kvadratmeter stort område. De kommer att producera kring 70 kilowatt el, som motsvarar den årliga förbrukningen i trettio höghustvåor.

Solpanelsfältet finansieras med ett tilläggsanslag som beviljats av riksdagen.

Satsar på energieffektivitet

Sedan tidigare har de flesta byggnaderna på Örö jordvärme, och i de som saknar det har luftvärmepumpar installerats i vinter.

Gatubelysningen har fått LED-lampor redan tidigare och laddningsstationer har monterats på ön. I fjol byttes en del arbetsmaskiner och fordon med förbränningsmotor till eldrivna.

– Man har satsat på energieffektivitet på Örö. En betydande del av öns elbehov tillgodoses med solkraft i fortsättningen, säger Kekki.

Dela artikeln

En kommentar: “Förseningar i bygget av Örös solpanelsfält – men i sommar ska en stor del av öns elbehov tillgodoses med solkraft

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter