Förflytta dig till innehållet

Fornelden i Pargas firas med båtkavalkad och hemlighetsfull eldbärare

Kvinna står vid en strand, hav och bojar bakom henne

Mona Lehtonen är ordförande för arrangörsföreningen till forneldsfirandet i Pargas. Foto: Anja Kuusisto


Att engagera många träbåtar till båtkavalkaden i samband med forneldsfirandet i Pargas är en idé som forneldsarrangören Munkvikföreningen välkomnar varmt, enligt ordförande Mona Lehtonen.
Den sista lördagskvällen i augusti deltar många gästhamnar i Åboland i det traditionella forneldsfirandet och i Pargas gästhamn är det Munkvikföreningen som håller i trådarna för evenemanget. Årets datum är 31 augusti.
I Pargas går firandet till så att en flotte med brasa, fornelden, tänds utanför gästhamnen 21.30 på kvällen. Vem som tänder brasan är alltid en välbevarad hemlighet, som yppas först då.

Fornelden tänds av någon ”som gjort något bra för Pargas”

När fornelden väl brinner brukar eldens bärare presenteras för publiken i gästhamnen. Munkvikföreningen har utsett en braständare alla år sedan 1996.
– Det ska vara en person som har gjort något bra för Pargas eller utmärkt sig under det gångna året. Ibland har personen anknytning till Munkviken, ibland inte, berättar Mona Lehtonen.
– Själva flotten bygger vår förening alltid på talko, det behövs en ny varje år för den brinner ju upp.

Båtkavalkad där eldens bärare åker i första båten

Innan man är så långt som vid att tända fornelden har forneldens bärare färdats i båt genom Kyrksundet. Den båten kör först i en kavalkad av båtar.
– Kavalkaden börjar vid Sollidens camping, den startar cirka 20.45. De senaste åren har kanske knappa tio båtar deltagit i kavalkaden och vi skulle gärna ha fler med. Så om uppropet för träbåtar hämtar fler med är vi bara glada!
Såsom traditionen påbjuder ska det också bli levande musik vid Pargas gästhamn under forneldskvällen, bekräftar Kjell Gustafsson som driver gästhamnens restaurang.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *