Förflytta dig till innehållet

Forneldarna firas i Nagu och i Korpoström på lördag

Forneldsdags igen. På lördag tänds elden bland annat vid Framnäs och i Korpoström. Fotot är från fjolårets firande i Nagu. Foto: Aaro Söderlund

Familjefesten i samband med forneldarnas natt i Nagu ordnas för trettonde gången på lördag. Den inleds klockan 18 med en barnkonsert med musikgruppen Raka Bananer som tar barnen med på en musikalisk resa till västafrikanska rytmer.

Barnen känner sångerskan och låtskrivaren Linda Sundberg från Buu-klubben. I bandet spelar också gitarristen Miika Hjort och percussionisten Ossi Raippalinna.

Efter Raka Bananer fortsätter Nagupojkarna Robin Tapio och Alfons Leham som uppträder med en blandning av Eagles, Led Zeppelins och Jimi Henrixs musik.

Bubbeli and the Runeberg, under ledning av Otto Mäki, är ett nytt band,som spelar egna låtar med tankeväckande texter. De betecknar sin musik som indiereggae.

Medan estradprogrammet pågår blir det aktiviteter för barnen. Nere på stranden pågår den stora sandslottstävlingen, som i fjol lockade över hundra deltagare, både barn och vuxna.

Sandslottsbyggarna kan ta med sig egna spadar och hinkar eller låna arbetsredskap.
Klockan 19–21 blir det matförsäljning från marknadsstånd. Det blir ett internationellt utbud av irakisk och thailändsk mat, men också kaffe med bröd.

Fornelden tänds klockan 21.30 ute på en flotte. Om väder och vind tillåter sänds thailändska ljuslyktor upp mot skyn. Kvällen avslutas med ett fyrverkeri.

Parallellt med forneldsfesten ordnar Pargas stad i Framnäs klockan 15–21 bild- och ljudverkstaden Speglingar mot morgondagen med Stella Tiisala som ledare.

Arrangörer för forneldsfesten är kulturföreningen Multiculti, Nagu FBK, Nagu Hembygdens väl, Nagu rotaryklubb, Nagu ungdomsförening och Folkhälsan i Nagu samt Pargas stad.

Fornelden tänds också i Korpoström

I Skärgårdscentrum i Korpoström ordnas program under Forneldarnas natt på lördag den 26 augusti.

Klockan 15–17 blir det en lekfull roddtävling för hela familjen. Lagen ska anmäla sig i Knattelabbet klockan 14.

Klockan 19–22 ordnas ett Musical.ly-evenemang där deltagarna uppmanas visa sina inspelade klipp på stor duk.

Slutspurt för utställningen med Victor Westerholms verk blir det också med guidning utan extra avgift varje heltimme klockan 11–18.

Specialguidningar av Westerholmutställningen för barn ordnas 11.45, 12.45, 13.45 och så vidare.

Knattelabbet håller forneldsöppet och klockan 21 tänder man tillsammans lyktor för ett renare hav.

Mer information i programmet på www.skargardscentrum.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter