Förflytta dig till innehållet

Forneldar tänds i hela Åboland på lördag

Forneldsstämning.


I Nagu kommer restaurang Biffi i kyrkbyn att skjuta fyrverkerier för första gången. Det huvudsakliga programmet under forneldarnas natt i Nagu hålls i Framnäs. Där blir det sandslottstävling klockan 17 och matförsäljning, lotteri, musik med mera. Programmet avslutas med braständning kring 21.30.
I Kirjais i Nagu tänds brasan på en flotte i Bystrand vid samma tidpunkt. Också på Jurmo tänds en forneld.
På restaurang Buffalo i Korpo blir det livemusik och forneld.
I Qviflax byviken tänds också en forneld efter några års paus. Det är program klockan 18-22 med musik och allsång, lotteri och mete. Det serveras plättar och grillkorv.
I Pargas är det Munkviksföreningen som sköter arrangemangen kring fornelden som tänds på en flotte. Den hemlige braständaren åker med båt från Sollidens camping till gästhamnen. Man kan delta i båtföljet med egen båt.
Det ordnas dans på Restaurang Malmen.

Fem forneldar i Kimitoön

I Kimitoön tänds forneldar på fem platser: Kalkholmen i Västanfjärd, Kasnäs Paviljong, Rosala Vikingacenter, Stallplan i Dalsbruk och magasinet i Strömma-Dahlby.
Programmet i Dalsbruk börjar klockan 18. Det blir dans till orkestrarna Finemang och The Marvellous, barnfilmer på Bio Pony, gatumålning, lotteri och grillkorv och våfflor.
I Västanfjärd börjar programmet klockan 17 med allsång med Jussi Lindberg. Theodora (Teddy) Åkerblom sommarpratar och årets trädgårdsdiplom delas ut. Klockan 19 blir det Rövarteater och 21 börjar dansen med bandet Show Down.
I Kasnäs blir det också dans. Där spelar Jonas Näslunds Duo.

Kolla om det är varning för skogsbrand

För tillfället är det inte varning för skogsbrand. Men ledande brandinspektör Knut Lehtinen påminner om att alla som vill elda brasa utomhus samma dag bör kolla om brandrisken på meteorologiska institutets hemsida. Om det har utfärdats varning för skogsbrand är det förbjudet att göra upp öppen eld eller skjuta fyrverkerier.
Sedan några år tillbaka behöver man inte söka om specialtillstånd för att skjuta fyrverkerier under forneldarnas natt klockan 18-24.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter