Förflytta dig till innehållet

Formstarkt Pargas IF utmanar rutinerade Åbokamrater i damettan

ÅIFK:s Anna Harri stoppar här Piffens Malin Sjöblom i ett tidigare derbymöte. foto: Mikael Heinrichs


– Det ska bli roligt att igen mäta krafterna mot ÅIFK. I höstas när vi möttes i Pargas var de bättre med ett par bollar. De får finna sig i att vara favoriter också den här gången, men vi ska göra vårt allra bästa för att få vår revansch.
Det säger Pargas IF:s spelande tränare Jessica Ranta-aho inför det åboländska hegemonimötet mellan lagen på onsdag då den övre fortsättningsserien i damernas handbollsetta inleds.
Denna gång är det Åbo IFK som har fördel av hemmaplan. Klockan 20.15 brakar det loss i Samppalinna.
– Vi kommer till matchen med en bra feeling i truppen. Visserligen har vi några namn på skadelistan, men en någorlunda slagkraftig uppställning ska vi nog ändå få ihop. Det blir säkert jämnt också den här gången men vår rutin ska hjälpa oss till en ny derbyseger, säger Heidi Perho i IFK-lägret.

Dramatik att vänta

Det förra mötet i november i PIUG var en rafflande tillställning som avgjordes först i slutminuterna. Efter en dramatisk holmgång stod Åbokamraterna till slut som segrare med 23–21.
En lika jämn och oviss utgång är inte bara ett tänkbart, utan till och med ett sannolikt scenario, i returen.
– Vi har genomgått ett litet generationsskifte från förra säsongen, men kommer till Åbo med alla spelare på benen. Motståndarna besitter mer FM-serierutin medan vi kör med en blandning av både gammalt och nytt. Några IFK-spelare har kommit över till oss och laget kompletteras av ett antal egna B-juniorer, säger Ranta-aho.

Sporrande derby

För egen del ser hon extra mycket fram emot onsdagens retur.
– Det är prima med derbymatcher igen mot ÅIFK. Trots att jag spelat handboll i många år har jag inte förrän den här säsongen fått möta dem som senior. Helt enkelt för att klubbarna spelat på olika nivåer i seriesystemet.
Heidi Perho uppger att IFK kommer till spel utan Julia Degerth och Helen Keto som bägge går skadade.
– Det är sånt vi får räkna med ibland i vår ålder. Jag var själv inte i spelskick under två månader tidigare i år. På plussidan finns att vi har fler spelare än dem med erfarenhet från FM-serien. Det ska vi dra nytta av.

Delat ansvar

Åbokamraterna har ingen officiell tränare på damsidan. Spelarna hjälps åt att dra träningar och ansvarar också tillsammans med taktiken under matcherna.
– Den kan skifta från match till match. Alla i laget kan göra sin röst hörd och komma med förslag som vi sedan testar. Att dela på bördan har fungerat bra för oss, även om också vi har en viss rollfördelning i truppen.
– Vi kartlägger inte våra motståndare utan litar i första hand på vårt eget spel. Hittills har det gett resultat också fast vi förlorat några matcher mot slutet av grundserien, säger Perho.

Motsatta formkurvor

I den enkla tolvlagsserien inledde ÅIFK förtroendeingivande med att vinna de sex första matcherna. Sedan följde fyra raka förluster inklusive en på walkover mot Dicken då man inte fick ihop fullt lag.
Piffens formkurva är helt den motsatta. Rödtröjorna förlorade fyra av sina fem inledande matcher för att därefter gå rent under återstoden av serien.
– Det gör oss ändå inte till favoriter i kväll. Vi går in i övre slutspelet med endast med två tillgodoräknade poäng. Våra chanser att blanda oss i toppstriden i år ganska små. Vi jobbar på sikt. Även om det långsiktiga målet är att avancera till högsta serien lär det nog dröja ett tag, säger Ranta-aho.
Hos ÅIFK finns inga ambitioner att med nuvarande lag spela i FM-serien.
– Vi har lovande B-flickor men väljer att låta dem spela enbart i sin egen serie. I ettan kör vi med ett ålderstiget lag men vi har oerhört roligt då vi spelar. De här gummorna har så mycket handboll i sig, konstaterar Perho.
Onsdagens åboländska derby i damettan blåses i gång klockan 20.15 i Samppalinna. Inträdet är gratis.
Läs ocksåPIF handboll bryter med tränaren Marko Brezic

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter