Förflytta dig till innehållet

Mörkertalet inom sjöfarten måste vid det här laget vara mycket stort, och precis som i resten av samhället finns det de som aldrig vågar anmäla eller ens diskutera med kollegorna.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kampanjen #lättaankar, sjöfartens #metoo hittills i huvudsak för svenskar, har samlat in berättelser och underskrifter som bland annat ska göra arbetsklimatet mindre sexistiskt, berättade ÅU förra veckan (läs artikeln här).…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

En kommentar: “Mörkertalet inom sjöfarten måste vid det här laget vara mycket stort, och precis som i resten av samhället finns det de som aldrig vågar anmäla eller ens diskutera med kollegorna.

  1. Fredrik Bruun skrev

    Jag har jobbat ombord på ett fartyg när följande sak hände (för några år sedan):
    Ett gäng killar var inställda på att gå i bastu. Bastun var upptagen av en tjej. En av killarna (en kock) började banka på dörren och sade att han tänker komma in med våld. Det var menat som ett ”skämt”. Tjejen som badade bastu ensam blev förtvivlad, började gråta och fick av allt att döma panik. Följande dag såg hon kocken i de anställdas matsal och spottade på honom.
    Saken blev anmäld till kaptenen i detalj. Men fick inga följder för kocken. Motiveringen var att eftersom hon hade spottat på kocken var saken avklarad.
    Då en kvinnlig kollega ställde kaptenen mot väggen svarade han lungt att om tjenen inte hade spottat på kocken hade situationen varit en annan.
    Situationen var absurd. Jag förstod inte hur ett brott annuleras av att offret spottade på gärningsmannen.
    Så vitt jag vet gjordes ingen polisanmälan.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter