Förflytta dig till innehållet

Förlängd nomineringstid gav få nya kandidater i Åbo – så här ser startfältet ut nu

Stefan Holmström
Åbo stadsfullmäktiges sessionssal
Förhandsröstningen inleds den 26 maj.

6.5.21 kl. 21.35: SU:s kandidatantal i Åbo korrigerat.

Totalantalet kommunalvalskandidater i Åbo är något färre än i förra valet 2017: då var de 693, nu är de 670. Det uppskjutna valet hade en marginell effekt på hur många kandidater partierna lyckades värva.

I det här valet har hela fem grupper i Åbo samlat maxantal kandidater, 100 stycken, på sina kandidatlistor. Inte oväntat är tre av dem också stora i nuvarande fullmäktige: De gröna, SDP och Vänsterförbundet.

Dessa tre har också sina röstettor med denna gång: Ville Niinistö, Eeva-Johanna Eloranta och Li Andersson.

Den fjärde gruppen med full lista är Sannfinländarna. Det är mycket då man beaktar att gruppen nu har bara fyra ledamöter i Åbo, men följer trenden på riksnivå: Sannfinländarna har inför detta val värvat klart fler kandidater än inför förra kommunalvalet.

Saml värvade bland ledamöter

Den femte gruppen består av det valförbund Samlingspartiet och Kristdemokraterna har slutit. KD:s enda nuvarande fullmäktigeledamot Ville Auvinen fick förra gången fick 635 röster och är ett starkt namn också nu.

Samlingspartiets position är kanske den intressantaste: Åbofullmäktiges största grupp har förlorat några starka namn – Lauri Kattelus och Saara-Sofia Sirén – men så har man i stället värvat två namn från sittande fullmäktige.

Den ena är Pauli Kossila, som lämnade Saml under förra mandatperioden (2014), varefter han 2017 valdes in från Centerns lista, för att också lämna den gruppen och bilda en enmansgrupp.

Den andra är Jaana Auvinen. Hon var först Sannfinländare, bytte sedan till Blå framtid. I december kom beskedet att hon nu ska ställa upp för Samlingspartiet.

Tamminen skrann in i Centern

Centern kan sägas vara den grupp som slår ur underläge i Åbo. Ingen av dem som valdes in 2017 är kvar. Rikspolitikern och minister Annika Saarikko flyttade bort, Pauli Kossila lämnade gruppen och Alas Ali ställer inte upp.

Jarmo Laivoranta, ersättare i fullmäktige men i praktiken en av de mest aktiva där – och som också är borgmästarkandidat – är utan tvekan ett av gruppens starka namn.

Centern kunde i vintras också skaka en oväntad joker ur ärmen. Legendariska hockeytränaren Juhani ”Tami” Tamminen ställer upp.

SFP har många unga på listan

Svenska folkpartiets röstetta i förra valet, Ida Schauman, är inte med. SFP har ändå något av de mest partitrogna väljarna, vilket innebär att det rent valmatematiskt skulle vara ett under om gruppen inte säkrar sina tre platser i fullmäktige.

Den stora frågan är det fjärde mandatet, som partiet förlorade 2012. I förra valet blev Terhi Vörlund-Wallenius strax nedanför rösttröskeln till fullmäktige, hack i häl med en SDP:are, en Grön och en centerpartist

Med ett högre totalantal röster kan det fjärde mandatet vara riktigt också nu. SFP gynnas säkert av att Svensk Ungdom i detta val har hela 26 kandidater i högskolestaden Åbo, totalt har SFP i Åbo 28 stycken kandidater under 30. 

Många små också denna gång

Flera små partier och rörelser ställer upp igen. Finlands kommunistiska parti har åtta kandidater, Piratpartiet fyra och Liberalpartiet två. Ett nytillskott i Åbo är Medborgarpartiet, som grundades 2016, med en kandidat. Två ännu nyare partier är Öppna Partiet och Kristallpartiet, båda med en kandidat i Åbo.

En av de små, men samtidigt kanske valets joker, är Jethro Rostedt. Han lämnade Samlingspartiets fullmäktigegrupp i fjol. Han hör nu till Rörelse Nu, den politiska rörelsen som grundades av samlingspartisten Harry Harkimo.

Nomineringen har ändå inte gått som det var tänkt. I början av februari uppgav Rostedt att han hade 20–30 kandidater, men då listorna skulle lämnas in första gången var kandidatantalet 12. I och med att valet flyttades har Rostedt lyckats få ytterligare 9 namn.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter