Förflytta dig till innehållet

Förhandsröstningen i församlingsvalet går trögt – "Resultaten från större städer ser inte speciellt bra ut"

ÅU-Foto


Förhandsröstningen i församlingsvalet har förlöpt bra på mindre orter, men i övrigt är intresset svagt, uppger evangelisk-lutherska kyrkan i ett pressmeddelande.
Förhandsröstningen har pågått sedan tisdagen och upphör i kväll klockan 18. Lokalt kan tiderna ändå variera stort.
Det har varit möjligt att rösta i bland annat affärer, bibliotek, förbindelsebåtar och pastorskanslier. Klicka här så kan du kolla var du kan rösta idag på din hemort.
– På mindre orter har man röstat flitigt, men de resultat vi har fått från de större städerna ser inte speciellt bra ut, säger kyrkans kampanjchef Hanna Piira i pressmeddelandet.
Enligt Piira har man uppmätt ett valdeltagande på upp till 30 procent på mindre orter medan förhandsröstningen hittills har inbringat endast till exempel 13 598 röster i Helsingfors och 7 171 röster i Åbo och S:t Karins.
– På lördag hinner man ännu förhandsrösta till exempel när man handlar, påminner Piira.
I Borgå stift är det 7,1 procent av medlemmarna i Ekenäsnejdens svenska församling som har förhandsröstat och i Vasa svenska församling är det hittills endast 4,4 procent som har röstat jämfört med 5,7 procent vid samma tidpunkt i församlingsvalet 2014.
I Borgå svenska domkyrkoförsamling är det bättre flyt.
Omkring 11 procent av församlingens medlemmar har röstat under förhandsvalets fyra första dagar, säger informationssekreterare Gunvor Haddas.
Oberoende av hemförsamling kan man förhandsrösta var som helst vid något av kyrkans 2 500 förhandsröstningsställen. Medlemmar i evangelisk-lutherska kyrkan som fyller 16 år senast på valdagen den 18 november har rösträtt i församlingsvalet.
SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *