Förflytta dig till innehållet

”Förfärligt och överraskande” – VF får bråttom med att hitta ny borgmästarkandidat efter sexbrottsmisstankarna mot Sasu Haapanen

Pressbild
Vänsterförbundets borgmästarkandidat Sasu Haapanen
Sasu Haapanen.

Efter att brottsmisstankarna mot Vänsterförbundets borgmästarkandidat Sasu Haapanen i fredags blev kända står partiet plötsligt utan kandidat.

Nyheten kom vid värsta möjliga tidpunkt, endast en dryg vecka före kandidatlistorna inför kommunalvalet ska vara inlämnade. Vänsterförbundet måste nu med mycket pressad tidtabell hitta ett nytt namn som kan utmana de övriga partiernas redan namngivna kandidater.

Det är kommunalutskottet som under veckan tar emot namnförslag för att sedan på fredag samlas för att ta ställning till vem man utser. Tiden är knapp och utskottets ordförande Joonas Jormalainen har svårt att bedöma hur det kommer att gå.

– Tillsvidare har vi fått väldigt få förslag så det är hemskt svårt att säga om det blir lätt eller svårt att utse en kandidat.

Hur viktigt är det för partiet att ha en egen kandidat?

– Med tanke på kommunalvalskampanjen skulle det vara väldigt viktigt att ha en trovärdig representant som kan vara med och debattera och som kan uttrycka sina åsikter om politik och frågor som berör alla Åbobor.

”Överraskande och förfärligt”

Sasu Haapanen misstänks för grov spridning av barnpornografiskt material. Det handlar om smygfotografering av unga flickor i duschen. Haapanens flickvän har varit assistent i en skola i Egentliga Finland och det är hon som tagit bilderna med sin mobilkamera. Bilderna har hon sänt till Haapanen, som sparat dem på sin dator.

Polisen gjorde en husrannsakan i Haapanens hem på basis av ett internationellt tips och hittade bilderna.

För Vänsterförbundet kom avslöjandet som en fullständig överraskning, säger Jääskeläinen.

– Det är förfärliga misstankar och Haapanen har mist sitt förtroende för att inte ha berättat om brottsmisstankarna och vi fick läsa om dem i tidningarna.

Jaakko Lindfors , tidigare ordförande för Vänsterförbundet i Åbo blev också bestört över brottsmisstankarna mot Haapanen.

– Vi fördömer all brottslig verksamhet och det är självklart att han inte kan kandidera för oss.

Lindfors vill inte kommentera borgmästarvalets personfrågor och han säger inte heller om han själv ställer sig till förfogande.

Lindfors slutade som ordförandeför Vf i slutet av december och Haapanen blev ordförande efter det. Nu är det Joonas Jormalainen som sköter jobbet.

Artikeln korrigerad 1.2 klockan 12:05 med uppgiften att Lindfors inte längre är ordförande. Också t.f ordförandes namn Joonas Jormalainen korrigerat.

Dela artikeln

En kommentar: “”Förfärligt och överraskande” – VF får bråttom med att hitta ny borgmästarkandidat efter sexbrottsmisstankarna mot Sasu Haapanen

  1. Paul Lindberg skrev

    Ingen överraskning att dåliga nyheter kommer i allmänhet som ”en fullständig överraskning”
    beroende på att det är både svårt och psykiskt påfrestande att framföra ”tråkiga nyheter”.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter