Förflytta dig till innehållet

Förfallen villa på Saro udde renoveras

Villa Kolkka på Saro udde. Foto: Emma Strömberg


Villa Kolkka ligger högt på en klippa på Saro udde med fantastisk utsikt över Erstan. Men huset har senast varit uthyrt år 2007 och efter det i sporadiskt användning under somrarna. De senaste åren har huset stått helt tomt och det har tillåtits förfalla.
Men nu ska det skyddade huset restaureras. Staden har anlitat Åbo yrkesinstitut för att utföra renoveringen som elevarbete.
– Villan är i förvånansvärt gott skick med tanke på hur länge huset stått tomt. Läget på berget där huset är utsatt för havsvindarna har troligen varit till fördel för huset. Det sker ett naturligt luftombyte och det finns mindre risk för fuktskador, säger Henry Koskinen som är utbildningschef vid Åbo yrkesinstitut.
Renoveringen beräknas ta ungefär 3 år. Allt på byggnaden är skyddat, så man måste gå varsamt fram i renoveringen.

Renoveringen kostar över 700 000 euro

Villa Kolkka är byggd år 1924. Huset kommer att förbli i stadens ägo, men vad det renoverade huset kommer att användas till är inte ännu fastslaget. Bildningssektorn har först fått ta ställning till om de har behov av villan i sin verksamhet.
Den interna årshyran för att använda villan har beräknats till drygt 57 000 euro utgående från de uppskattade renoveringskostnaderna. Bildningsnämnden har meddelat att de är villiga att hyra villan för den ovannämnda summan, men inte för mera. Renoveringskostnaderna uppskattas bli 748 000 euro. Men summan kan ännu ändras mycket och man kan göra exaktare beräkningar först när renoveringen inletts. Om kostnaderna blir högre stiger också årshyran för huset.

Villa Kolkka har en fantastisk utsikt. Foto: Emma Strömberg


Bildningssektorn hade Villa Ulappa till förfogande fram till år 2015 då den stora spetsvillan på Runsala såldes till en privatperson. Timo Jalonen som leder bildningssektorn lyfter fram att Villa Kolkka skulle kunna bli en lämplig ersättare.
Åbo yrkesinstitut börjar med att renovera stommen och efter att husets användning har bestämts kan man anpassa renoveringen av interiören efter det.

Staden säljer annan villa på Saro udde

Det finns också en annan förfallen och obebodd villa på Saro udde som hör till Åbo stad. Men stadsstyrelsen beslöt på förra mötet att Villa Ståhlström ska gå till försäljning.
– Men tanken är att sälja till en företagare som skulle bidra till utvecklingen av camping- och friluftsområdet, inte till en privatperson, säger tomtchef Timo Laiho vid Fastighetsaffärsverket.
Villa Ståhlström färdigställdes också år 1924 och har senast varit till uthyrning år 2007. Huset har trästomme, men rappad fasad.

Villa Ståhlström ska säljas. Foto: Emma Strömberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter