Förflytta dig till innehållet

Företagare surnade till om slamhanteringen – ordnar möte i Åbo

På torsdagen möts Sydvästra Finlands avfallsnämnd för att fatta beslut om hur slamhanteringen ska ordnas i regionen i framtiden.
Förslaget är att man går in för centraliserad tömning, det vill säga så att kommunerna eller samkommunerna konkurrensutsätter tömningen för hela kommunens eller samkommunens del.
Kimitoön har redan gått in för det här systemet. I de andra kommunerna är det fortfarande fastighetsägarna själva som avgör hur ofta deras avfallsbrunnar töms och vem som sköter jobbet.
Det är främst på glesbygden som det finns fastigheter som inte är kopplade till kommunaltekniken, vars brunnar regelbundet måste tömmas.
I våras publicerades dramatiska uppgifter om att stora mängder avfallsslam varje år hamnar på villovägar.
Enligt Tero Siitonen, som är vd för föreningen Västra Finlands transportföretagare, visar ändå en ny utredning att man utgått från felaktiga siffror och att systemet med att fastighetsägare själva konkurrensutsätter och ser till att avfallsbrunnarna töms, fungerar. Bland annat därför ordnar företagarna nu ett möte som de bjudit in förtroendevalda och tjänstemän till. Enligt Siitonen har man försökt föra en dialog med nämnden redan en tid, men inte lyckats.
Transportföretagarna ser helst att systemet med att fastighetsägarna själva konkurrensutsätter och bestämmer om slamtömningen fortsätter.
— Fastighetsägarna har då frihet att välja den företagare de vill för jobbet, säger Siitonen.
Företagarna hoppas på ett konstruktivt möte med korrekt information om slamhanteringen, hur den fungerar i dag och vilka alternativ nämnden har för organiserandet av den framtida slamhanteringen.

Läs mera: 100 000 kubik slam är på villovägar i Åboregionen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter