Förflytta dig till innehållet

Tiotals skärgårdsföretagare möts på Åland – samarbete och hållbar utveckling på agendan

Arrangörer. Annemari Andrésen och Hanna Guseff håller i trådarna för konferensen som riktar sig till skärgårdsföretagare i Åboland, Stockholm och på Åland. Foto: J-O Edberg


I början av oktober samlas företagare från skärgården i Sverige och Finland på Åland för att utbyta idéer och bygga nätverk.
Företagarna kommer främst från den åboländska och åländska skärgården och från skärgården i Stockholmsregionen.
Bakom arrangemangen står det EU-finansierade projektet Archipelago Business Development som leds av Yrkeshögskolan Novia.
– Företagarna i Finland och Sverige behöver varandra nu mer än någonsin. Genom att träffas och knyta kontakter kan vi få till riktigt bra samarbeten inom alla typer av företagande i skärgården, säger Annemari Andrésen, projektledare för Archipelago Business Development.
Företag som verkar inom bland annat turismen, mathantverk, transport- och byggnadsbranschen och energisektorn deltar i konferensen.
Programmet omfattar föreläsningar, paneldiskussioner och workshops.
Målet är att företagen ska knyta kontakter som leder till konkreta resultat.
– Det blir inte bara snack, det blir också mycket verkstad, säger Andrésen.
Branschverkstäder ordnas där företagarna kan diskutera samarbeten gällande allt från affärsutveckling till marknadsföring.
Arkiv/Jan-Ole Edberg

Projektet leds av Yrkeshögskolan Novia. Foto: J-O Edberg


Deltagarna erbjuds också möjligheten att delta i ett event där 40 studerande med olika bakgrund och studieinriktningar från Yrkeshögskolan Novia, Åbo Akademi, Södertörns högskola i Sverige och Högskolan på Åland i team löser olika typer av utmaningar hos företagen.
Målet är att skapa smarta lösningar för en hållbar skärgård.
– Vi jobbar för samverkan mellan entreprenörer, nystartade företag och studerande för att skapa nya marknader och stärka skärgårdens konkurrenskraft.
Jag hoppas därför att vårt evenemang kommer att resultera i riktigt bra idéer och nyttiga samarbeten över nationsgränserna, säger Andrésen.
Hon uppmanar de företagare som ännu inte anmält sig att utnyttja tillfället och delta i evenemanget som döpts till Archipelago Business Forum.
– Meningen att företagen verkligen ska dra konkret nytta av att delta i forumet, säger hon.
Hanna Guseff, som är coach och jobbar med kommunikation och affärsutveckling inom projektet, säger att tröskeln för företagen att samarbeta är ganska hög.
– En del företagare tycker att det är svårt att dela med sig av sina kunskaper och ser inte möjligheterna till samarbete. En del har helt enkelt inte tid trots att det kanske finns ett behov att samarbeta, säger hon.
Målet är att 50 företag från Finland och Sverige deltar i forumet som ordnas 2–3 oktober i Mariehamn.
Hittills har ett tiotal åboländska företag anmält sig till evenemanget.
– Ännu finns det möjlighet att delta, anmälningstiden går ut om två veckor, säger Andrésen. Deltagandet är gratis, företagarna betalar enbart sina resekostnader.
Ytterligare information om evenemanget hittar du här samt på facebook-sidan Archipelago Business.

Archipelago Business Development

  • EU-finansierat projekt med målet att hålla skärgården levande genom att skapa kunskapsutbyte och nya affärsmodeller för skärgårdsföretag i Åboland,Åland och Stockholm.
  • Leds av Yrkeshögskolan Novia i samarbete med Handelshögskolan vid Åbo Akademi, Södertörns högskola och Drivhuset Norden.
  • Ett 60-tal små och medelstora företag är involverade i projektet. Målet är att fem nya upptstartföretag grundas.
  • Projekttiden är 2016–2019, totalbudgeten är 1,6 miljoner euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter