Förflytta dig till innehållet

Företagare i Näsby: Irriterande med vattenproblem mitt under högsäsong – Houtskärsborna måste fortfarande koka sitt vatten

Arkiv/Tuuli Meriläinen
En medelålders kvinna vid ett restaurangbord

Det kommunala vattnet i Houtskär är fortfarande odrickbart och måste kokas. Nya vattenprov har tagits i dag men svar väntas först på onsdagen.

Det var förra veckan som man upptäckte fekala bakterier av typen Escherichia coli och enterokocker i vattnet.

I fredags inledde Pargas vattentjänstverk klorering av vattenrören men innan laboratorieresultaten visar att vattnet är rent från bakterier ska man inte använda vattnet utan att koka det först.

För företagarna Therese Skaag, som driver Näsby gästhamn och Sabina Fagerlund som har krogen Sybarit i Näsby kommer vattenproblemen så här mitt under högsäsong mycket olägligt.

— Vi använder rätt stora mängder grönsaker här och allt vatten som vi använder till att skölja grönsakerna med måste först kokas eller tas någon annanstans ifrån, säger Skaag och tillägger att alla bänkar och andra ytor också måste torkas av med vatten som först har kokats.

Dessutom förväntar sig båtgästerna kunna tanka färskt vatten i gästhamnen. Tillsvidare är dock vattenkranarna på bryggorna i gästhamnen stängda och kunderna informeras om att vattnet som sådant inte just nu är drickbart.

Kvinna iklädd kockkläder står framför ett stort husArkiv/Julia Lönnfeldt
Vattenproblemen ger mycket extra jobb, säger Sabina Fagerlund som driver krogen Sybarit.

Sabina Fagerlund vid restaurang Sybarit berättar att hon hade tur i oturen som inför helgen hade råkat beställa färdigtvättad sallad från partihandeln. Det här underlättar nu arbetet i restaurangen en aning.  

— Men allt vattenbaserat som serveras till lunchen måste kokas först. Visst innebär det mycket mera jobb, säger Fagerlund som inte är glad över att betala för vatten som inte håller måttet.

Att det gått bakterier i vattnet beror troligen på att någon eller några av råvattenbrunnarna i Houtskär har förorenats. Det i sin tur kan bero på att ytvatten runnit in i brunnarna med de kraftiga regnen förra veckan.

Pargas vattentjänstverks driftchef Mika Laaksonen kommer att besöka Houtskär på onsdag och ta reda på vilken eller vilka brunnar som är förorenade. När läget har kartlagts kopplas eventuella förorenade brunnar bort och tvättas.

— Jag hoppas det bara är en brunn och inte alla som är förorenade, säger Laaksonen.

Vattnet ska kokas 5-10 minuter för att bli rent från bakterier.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter