Förflytta dig till innehållet

Föreningshusens statliga renoveringsbidrag bör tryggas

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Samhället. Föreningshusen är en egendom av omätligt värde för medborgarsamhället. Det betonar Finlands Hembygdsförbund efter sitt årsmöte.

Det finns över 2 000 föreningshus i vårt land både på landsbygden och i städerna. De upprätthålls av olika samfund och fungerar som samlingsplatser samt att de är öppna för alla invånare. Föreningshusen är viktiga platser för hobbyverksamhet, de fungerar som gemensamma vardagsrum och är även ur kulturhistorisk synvinkel betydande byggnader.

De äldsta bevarade föreningshusen är byggda redan på 1800-talet. Husen har byggts av bland annat ungdoms-, lantmanna-, nykterhets- och idrottsföreningar, arbetarföreningar, frivilliga brandkårer och hembygds- samt marthaföreningar. Många gamla skolor används även som byahus på liknande sätt som föreningshusen. Föreningshusen upprätthålls ofta med talkokrafter och de är vanligen de enda lokalerna för fester och hobbyverksamhet i trakten.

Energikrisen och höjningen av renoveringskostnaderna har gjort att många föreningshus drabbats av svårigheter.

Med hjälp av statens renoveringsbidrag har man hittills kunnat renovera och hålla husen i användning. Bidraget är ändå otillräckligt: under ansökningsrundorna för bidrag har behovet varit betydligt större än utbudet.

Således har det varit möjligt att dela ut bidrag endast i en begränsad mängd, till exempel för att bygga om värmesystem enligt moderna hållbarhetsprinciper.

I det nuvarande budgetförslaget som regeringen lagt fram, framkommer inte hur stor summa som reserverats för renoveringsbidrag av föreningshus. Detta väcker stor oro bland de samfund som upprätthåller husen.

Genom att ta hand om föreningshusen bevaras lokalt materiellt och immateriellt kulturarv. Samtidigt upprätthåller man kunskaperna i traditionell renovering. Byggnadsbranschen upplever just nu en ekonomisk kris och branschen, som är rik på arbetskraft, kan för tillfället till exempel sköta renoveringar av föreningshus. Många arbetsplatser inom nämnda bransch kan kanske sålunda räddas.

Föreningshusens bevarande framöver kan tryggas genom att höja på beloppet gällande statens renoveringsbidrag. Beloppet bör också tryggas för de kommande åren. Vid sidan av detta kan man även göra mycket på lokal nivå för att föreningshusen hålls i livlig användning och bra skick.

Att stöda möjligheten till renovering av föreningshusen är både ett fördelaktigt och effektivt sätt att stöda livskraft, delaktighet och välmående på lokal nivå.

Mikko Härö

ordförande, Föreningshusdelegationen

Teppo Ylitalo

verksamhetsledare, Finlands Hembygdsförbund

Annina Laaksonen

generalsekreterare, Suomen Nuorisoseurat

Susanne Lagus

verksamhetsledare, Finlands Svenska Hembygdsförbund

Sebastian Gripenberg

verksamhetsledare, Finlands Svenska Ungdomsförbund

Kati Tyystjärvi

verksamhetsledare, Kansantalojen Liitto

Harri Mäkivuokko

verkställande direktör, ProAgria Keskusten Liitto & ProAgria Keskukset

Hannah Honkanen

verksamhetsledare, Raittiuden Ystävät

Tuomo Eronen

Representant i Föreningshusdelegationen, Centern i Finland

Aleksi Koivisto

verksamhetsledare, Finlands Byar

Katri Kujanpää

verksamhetsledare, Suomen Työväentalojen Liitto

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter