Förflytta dig till innehållet

Förening som envetet besvärat sig över stadsplaneringsbeslut ger upp kampen — Vårt Åbo upplöses

Vårt Åbo har motsatt sig bygget av en underjordisk parkeringshall under salutorget sedan början av 2000-talet. Foto: J-O Edberg


Medborgarföreningen Vårt Åbo har upplösts. Beslutet om att upplösa föreningen togs redan på ett möte i oktober, men Vårt Åbo meddelade om saken först nu.
Föreningen grundades år 1993 för att skapa en offentlig diskussion om stadsplaneringen och övervaka förvaltningen och stadsbornas rättssäkerhet i frågor som gäller stadsplanering.
I praktiken har det inneburit att Vårt Åbo överklagat många beslut gällande stadsplanering som fattats inom staden. Bygget av parkeringshallen under Åbo salutorg har varit ett av de projekt om förening enträget kämpat emot ända sedan början av 2000-talet.
Vårt Åbo skriver i ett pressmeddelande att fastän de rönt en del framgångar har föreningen tvingats se hur en politik som velat maximera den ekonomiska nyttan gjort att många kulturhistoriskt värdefulla byggnader förstörts. Föreningen nämner bland annat rivningen av det så kallade Blåa huset, ett gammalt trähus på Skolgatan, de Strandellska trähusen i korsningen av Eriksgatan och Skolgatan som delvis revs och jugendträhusen på Åbolands sjukhus innergård som revs förra året.
Vårt Åbo nämner bevarandet av de gula trähusen på Humlegårdsgatan 14 som en vinst för föreningen.
Vårt Åbo skriver att beslutet att upplösa föreningen grundar sig på att medborgarnas möjligheter att påverka beslutsfattandet hela tiden har begränsats eller försvårats, bland annat på grund av förvaltningsdomstolens besvärssystem och de höjda besvärspriserna. Det kostar numera 260 euro att besvära sig till förvaltningsdomstolen och 510 euro att besvära sig till Högsta förvaltningsdomstolen.
De pengar som föreningen har kvar doneras till föreningen Byggnadstraditionens Vänner och medlemmarna i Högsta förvaltningsdomstolens rekreationskassa.

Dela artikeln

En kommentar: “Förening som envetet besvärat sig över stadsplaneringsbeslut ger upp kampen — Vårt Åbo upplöses

  1. Sussi Björkman skrev

    Undrar hur mycket pengar denna förening har kostat skattebetalarna? Märkligt att helt utomstående kan ställa till med så mycket besvär helt lagligt.
    Tror mängden ”närmast sörjande” gällande denna förenings frånfälle är tämligen liten.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter