Förflytta dig till innehållet

Före detta kapten på m/s Eivor förlorade i hovrätten

Fartyget i fråga. Tingsrätten dömde i fjol i september m/s Eivors f.d skeppare till böter för att ha öppnat bogvisiret ute till havs. Hovrätten ändrar inte på domen. ÅU-foto


Den befälhavare som i maj 2015 öppnade m/s Eivors bogvisir en dryg sjömil utanför Jurmo gjorde sig skyldig till underlåtenhet att iaktta gott sjömansskap.
Det slår Åbo hovrätt fast och ändrar därmed inte på tingsrättens dom från i september i fjol.
Den före detta kaptenen på m/s Eivor hade överklagat tingsrättens dom med motiveringen att han öppnade visiret för att släppa ut vatten som samlats mellan visiret och den vattentäta bogporten, och det här först när farten hade sänkts till endast ett par knop.
I september i fjol höll tingsrätten inte kaptenens berättelse som trovärdig, speciellt som den stod i strid med den version som en däcksman och maskinmästare på fartyget gav.
Hovrätten konstaterar i sin dom att det inte framkommit något som skulle inverka på tingsrättens dom.
Tingsrättsdomen inkluderade också en incident utanför Utö i augusti 2015 när samma kapten – som då hade fått sparken från rederiet Rosita och börjat jobba för Suomen Saaristolaivat – inte vidtog åtgärder för att väja för m/s Eivor när han befann sig bakom rodret för m/s Aspö.
Inte heller den domen ändrar hovrätten. Den före detta kapten döms till böter och ska betala rättegångskostnader för rederiet Rosita och ett vittne.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter