Förflytta dig till innehållet

Förbudet att köra över Aurabron har trätt i kraft – trots det var trafiken livlig

Det var många som struntade i det nya genomfartsförbudet över Aurabron som trädde i kraft på fredagsmorgonen. Foto: Kim Lund


Det är kallt och mörkt vid Aurabron då morgontrafiken har kommit igång. Bussar och bilar kör i jämn ström över bron och allting verkar vara som vanligt.
Förutom att polisen är på plats och stoppar de bilister som kör in mot centrum och därifrån. Orsaken är de nya trafikarrangemangen som förbjuder genomfart över bron mellan klockan 7 och 9 på morgonen och klockan 15 till 17 på eftermiddagen.

Äldre konstapel Sami Nieminen i bakgrunden hade fullt upp med att stoppa bilar som bröt mot genomfartsförbudet. Foto: Kim Lund


Förbudet trädde i kraft på fredagsmorgonen klockan 7 och när ÅU följer med trafiken en halv timme senare är det många som inte har noterat förbudet. Överkonstapel Juha Seppälä är en av poliserna som övervakar trafiken.
– Det är nog många som bryter mot förbudet och de blir säkert fler när morgonrusningen börjar på allvar. Det kan bero på att siffrorna på tilläggskylten som anger tiderna är ganska små, de borde göras synligare.

Polisen önskar att siffrorna på tilläggsskylten görs större. Foto: Kim Lund


Med genomfartsförbudet vill Åbo stad göra det smidigare för bussarna att köra över bron utan att behöva trängas bland bilarna. Stundvis har trafiken grötat till sig ordentligt och bussarna har haft svårt att hålla tidtabellerna.
– Bussarna har varit tvungna att köra så sakta att man till och med promenerar snabbare över bron. Det tidigare förbudet har inte haft önskad effekt men trots att det fortfarande är många bilar som kör över bron, verkar trafiken löpa lite smidigare än förut, säger Seppälä.

Livlig trafik trots genomfartsförbud. Foto: Kim Lund


Men som Seppälä misstänkte kör allt fler bilar över bron då klockan närmar sig åtta. När trafikljuset blir grönt i ändan av Kaskisbacken kör sex bilar i rad över bron.

Foto: Kim Lund


Äldre konstapel Sami Nieminen lyfter sin röda handlampa och vinkar in bilarna till busshållplatsen där han upplyser bilisterna om de nya reglerna.
– Den vanligaste förklaringen är att man inte har noterat tilläggsskylten och kört över bron av gammal vana, säger Nieminen.

Foto: Kim Lund


Tillsvidare ger polisen endast en anmärkning till den som bryter mot förbudet, men från och med nästa vecka kan man få en ordningsbot på 100 euro.
Genomfartsförbudet gäller inte bara trafiken över Aurabron utan också delar av centrumområdet.

På det röda området är det förbjudet för privatbilister att köra mellan klockan 7 och 9, samt 15 och 17. Karta Åbo stad

Dela artikeln

En kommentar: “Förbudet att köra över Aurabron har trätt i kraft – trots det var trafiken livlig

  1. Stefan Lindström skrev

    Eftersom Åbo stad har infört ett körförbud på det märkta området då man skall till och från arbetet kan de säkert ge en förklaring hur man kommer till saluhallen för att uträtta ärenden på morgonen samt till Julias P-hus där företagets P-plats är belägen. Ganska dyrt om man alltid skall bota 100€ i båda riktningarna. Dessutom finns det en hel del arbetsplatser och tillhörande parkeringar i detta område. Detta är absolut ingen hållbar lösning fast den är tänkt för endast något år framöver.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *