Förflytta dig till innehållet

Förbjud hormonstörande plaster

Olika typer av plaster finns överallt omkring oss dagligen, i allt från leksaker till golv och matförpackningar. Vi glömmer ändå ofta bort att plast innehåller många skadliga ämnen som bisfenol A, också kallad BPA och polyvinylklorid (PVA). Dessa ämnen är farliga för människan, eftersom de påverkar hormonbalansen negativt, speciellt hos mindre barn som utsätts för dessa ämnen dagligen, till exempel genom sina leksaker.
Trots att plasten innehåller många farliga ämnen kan en vardag utan plast kännas nästintill omöjlig, men det stämmer inte. Vi kan dels som individer själva göra mer miljömedvetna val i vår vardag. Tygpåsar kan ersätta plastpåsar då vi går och handlar, och vi kan köpa hygienartiklar och skönhetsprodukter som inte innehåller någon typ av mikroplaster för att förhindra att dessa plaster kommer ut i våra vattendrag. Små handlingar kan visa sig göra stor skillnad för både världens välmående och den egna personliga hälsan.
Men dels krävs det också att beslutsfattarna genom lagar och förordningar begränsar den hormonstörande plasten och försöker hitta andra alternativ som ersätter plasten i alla dess användningsområden. Svensk Ungdom vill att vi strävar mot att använda allt mindre plast och att vi istället använder oss av andra material. Svensk Ungdom kräver därför också att beslutsfattare på alla nivåer tar sitt ansvar och förbjuder de hormonstörande ämnena i plasten, och samtidigt tar ett större ansvar för miljön genom att hitta mer miljövänliga och hälsosammare alternativ.
John Eriksson
Ordförande för Svensk Ungdoms Miljö- och Jordbrukspolitiska utskott
Simon Granroth
Vice ordförande för Svensk Ungdoms Miljö- och Jordbrukspolitiska utskott

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *