Förflytta dig till innehållet

Förbindelsebåten M/S Stellas nya hamnplats ska vara i Dalsbruk!

debattvinjett nere till höger, blåvit förbindelsebåt med bogporten öppen i bakgrunden

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Skärgården. En utveckling av hamnområdet i Dalsbruk är efterlängtad. Redan detaljplanen över Dalsbruks området från år 2015 beaktar en flytt av angöringsplats för Stella från trängseln inne i hamnen till en annan plats lite längre från centrum.

Konkreta planer inklusive finansieringen presenterades i slutet av år 2019. Det redan planerade arbetet fick inställas på grund av att besvär inlämnades till Vasa domstol. Efter två år förkastade domstolen besväret.

Detta ledde till följande besvär mot flytten av Stellas avgångshamn. Besväret har gått till Högsta förvaltningsdomstolen. Detta medför ännu en fördröjning och samtidigt en tilltagande oro.

Vad kommer nu att hända?

Vad händer med de budgeterade medlena?

Vad blir det av den nya rampen i Dalsbruk?

Dessa besvär hämmar utvecklingen av hamnområdet i Dalsbruk.

Den positiva utvecklingen som påbörjats genom samarbete mellan Kimitoöns kommun och privata satsningar blir nu allvarligt fördröjd. Det ligger en risk i att detta besvär förändrar hamnplanerna helt och hållet och då är det en förlust för både Dalsbruk och skärgården i den östra delen av Hitis arkipelag.

Stellas hamnplats i Dalsbruk är en stor och viktig fråga för att bevara den närliggande skärgården levande. Det är Stella som tar tunga transporter såsom byggnadsmaterial, tankbilar och andra tyngre fordon från hamnen i Dalsbruk. Det är med Stella som personer med speciella behov såsom rullstolburna kan ta sig ut till skärgården.

Befolkningen i den östra delen av Hitis skärgård har under alla tider nått fastlandet via Dalsbruk.

Öarna med fast bosättning behöver ha sina förbindelser tryggade via Stella. Dalsbruk erbjuder en stor del av den basservice och de samhällsfunktioner som skärgårdsborna behöver.

Är Kasnäs ett alternativ?

Att flytta angöringsplatsen till Kasnäs skulle försvåra skärgårdsbornas dagliga liv och kontakt med fastlandet. Det skulle i praktiken bli omöjligt att via Kasnäs hinna besöka Dalsbruk i dagliga ärenden. Dessutom skulle företagarnas förutsättningar för en effektiv verksamhet och tidsanvändning ödeläggas.

Dalsbruk är bästa hamnen för leveranser av byggnadsmaterial, traktorer och andra tunga transporter ut till öarna.

Stella fyller också deltidsboares och sommargästers behov av trygga transporter via Dalsbruk ut till skärgården.

En flytt av Stella bort från Dalsbruk skulle vara förödande!

Biskopsö byalag
Bolax gillet
Vänoxa, Bötesö och Stora Ängesö bybor

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter