Förflytta dig till innehållet

Förbättringen av Kakola reningsverk spränger budget – från 30 miljoner till 48

Reningsverket i Kakolaberget i Åbo. ÅU-foto


Förnyelsen av Kakola reningsverk ser ut att bli mycket dyrare än beräknat. Stadsstyrelsen tar på måndag ställning till en ny kostnadskalkyl, där totalkostnaderna stiger med 18 miljoner euro. Ansvaret delas mellan delägarkommunerna Åbo, S:t Karins, Reso och Nådendal.
Det befintliga dräneringsröret har inte tillräckligt hög kapacitet och klarar därför inte av stora regnmängder. Det renade avloppsvatten dräneras i dagens läge genom dagvattensystemet. En stor risk är att det inte finns något reservsystem.
Kostnadsökningen bottnar i bristande förhandsplanering. Kostnadskalkylen beställdes av Åbonejdens Vatten i december 2017, och utfördes av ingenjörsbyråerna Pöyry Finland Oy och Neste Engineering Solutions Oy.
Åbonejdens Vatten har säkrat finansiering för upp till 30 miljoner euro för projektet.
De anbud som gjordes då projektet upphandlades ligger alla i samma ekonomiska storleksklass, alltså mycket högre än 30 miljoner euro, vilket tyder på att den ursprungliga kostnadskalkylen var felaktig.
Ägarkommunerna till Åbonejdens vatten har nu två alternativ: antingen godkänner man det anbud som vann upphandlingen, eller så avbryter man projektet. Det senare anses ha stora negativa effekter, eftersom man då måste göra om planeringen från början.
Det skulle fördröja projektet med minst 2–3 år och det finns inga garantier för att det i slutändan blir billigare. Reningsverkets kapacitet hotar redan i nuläget orsaka allt fler översvämningar i dagvattensystemet och sämre vattenkvalitet i närliggande havsområden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter