Förflytta dig till innehållet

Förbättrad sysselsättning på Åland – arbetslösheten sjunker efter rekordhöga siffror

Den åländska arbetsmarknaden återhämtar sig stegvis efter coronapandemin. Enligt Ålands statistik- och utredningsbyrå (ÅSUB) var det relativa arbetslöshetstalet i genomsnitt 8,5 procent i april, jämfört med 12,7 procent i april i fjol.

Arbetslösheten var något högre bland män än bland kvinnor: 9,3 procent mot 7,7 procent. Samtidigt var 2,2 procent av arbetskraften sysselsatt i sysselsättningsfrämjande åtgärder, till exempel sysselsättningsfrämjande utbildning och arbetspraktik.

Den rådande coronavirussituationen och de restriktioner som för närvarande gäller på Åland har fortsättningsvis stora konsekvenser för sysselsättningsläget på den åländska arbetsmarknaden.

– Efter den snabba ökningen av antalet arbetslösa samt permitterade arbetssökande under våren [2020], så har antalet sedan mitten av juni 2020 minskat i långsam takt. Efter en liten uppgång i mars minskar antalet arbetslösa och permitterade igen i april, skriver ÅSUB på sin webbplats.

Samtidigt har antalet lediga jobb ökat jämfört med fjolåret. I april i år fanns det 227 lediga jobb, vilket är 99 fler än i april i fjol.

Antalet jobb som tillsattes ökade också. I april i år tillsattes 420 lediga jobb, jämfört med 201 i april i fjol.

Som högst var Ålands arbetslöshet 13,4 procent i fjol. De siffrorna noterades i maj.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter