Förflytta dig till innehållet

Föräldrar kunde ställa hårdare villkor för de unga då de går bilskolan

Uppgiften är inte att peka ut vem som har gjort fel, utan varför något gick fel. Ungefär så sade överkommissarie Mika Peltola förra veckan i en diskussion som gällde trafiksäkerhet.…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

En kommentar: “Föräldrar kunde ställa hårdare villkor för de unga då de går bilskolan

 1. Maria Granskog skrev

  Lösning till sänkt pris på körkortsutbildningen hade varit en ändring av momssatsen. I lagstiftningen sägs klart att undervisning har 0 moms. Idag utgör skatten, 24%, nästan 1/4 av priset på körkortet. Och icke avdragbara lönekostnader är ca 80-90 % av utgifterna. Så statskassan inkasserar i i princip 1/4 av undervisningens pris. Teoriundervisningen kunde integreras i andra stadiets utbildning, som en kurs i kursprogrammet, med krav på att utbildaren är kompetent och behörig. Risken är annars stor att någon timlärare drar kursen, för att få ihop mera undervisningstimmar. Betalaren blir då kommunen, med moms 0.
  Vi hade en av Europas bästa körkortsutbildning innan 2018. Experter från många länder kom hit för att lära sig och ta exempel.
  Självklart kan eleven köpa ett större undervisningspaket också idag i bilskolan, men tyvärr är det oftast plånboken som bestämmer. Lektionerna kan göras i trafiken istället för med simulator, men då kostar det mera. Oftast sitter föräldrarna på pengarna. Och få föräldrar prioriterar egna barns säkerhet framom kostnaderna för den, tyvärr.
  Konceptet fungerar inte.
  Nu är det dags för lagstiftaren att backa tillbaka och ta besluten för att igen göra vår trafikundervisning till en av världens bästa. Så länge det ännu finns kvar utbildade trafiklärare på fältet.
  Hälsningar från en f.d. Trafiklärare

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter