Förflytta dig till innehållet

Föräldrar i Åbo uppmuntras kartlägga farliga skolvägar

Cygnaeus skola, trafik, trafikkorsning, skolelever, barn, fotgängare, övergångsställe
Cygnaeus skola, trafik, trafikkorsning, skolelever, barn, fotgängare, övergångsställe

Barn i trafiken. Nu uppmuntras föräldrar i Åbo hjälpa Åbo stad att kartlägga farliga skolvägar. Här en korsning vid Cygnaeus skola. ÅU-bild

Den svenskspråkiga föräldraföreningen Hem och skola i Åbo samt finska paraplyföreningen Turvary och alla föreningar under den vill uppmärksamma och trygga farliga skolvägar och -resor.

Föreningarna ordnar ett trafiksäkerhetsevenemang i samband med trafiksäkerhetsveckan på torsdag.

Flera föräldrar kommer att stå vid olika platser där det rör sig många skolbarn. Där kommer de att kolla trafiken; vilka farliga situationer uppstår? Var saknas det tillräckligt med trafikljus? Stannar bilarna vid övergångsställena?

Informationen som samlas in kommer att användas av Åbo stad i trafikplaneringen.

Föräldrar eller barn kan till exempel ladda ner appen Mapillary och sedan filma delar av skolvägen som de tycker är farliga. När man laddar upp videon kan alla ta del av den, även Åbo stad.

– Trafiksäkerhetsveckan är ett bra tillfälle för att uppmärksamma barnens skolvägar, också lokalt sett, och vi vill sporra föräldraföreningarna att synas på områdena, säger Turvarys ordförande Päivi Koskinen.

Vid Hem och skola i Åbo har få föräldrar anmält intresse för att delta i evenemanget.

– Alla föräldrar har fått information om evenemanget, men vad jag vet är det få anmälda, säger ordförande Annette Palanen.

– Det är viktigt att minnas att trafiksäkerhet är ett samarbete. På samma sätt är det viktigt att föräldrarna lär barnen hur man rör sig i trafiken så att det inte uppstår farliga situationer.

Palanen tänker själv stå i Kaskisgatans backe i hörnet där bussarna som många elever i S:t Olofsskolan åker med stannar.

– Det är en korsning som är ganska farlig. Det rör sig många elever där och det finns inget blåljus för fotgängarna, vilket jag tycker är ganska underligt. Jag kommer att kolla hurudan väjningsplikt bilarna har och om de faktiskt väjer.

– Oftast ordnas sådana här trafikevenemang för lågstadieskolor men nu är det också för högstadieskolor, det tror jag är bra. Högstadieeleverna är ju lika viktiga, säger Palanen.

De svenska lågstadieskolorna brukar ordna ett trafiksäkerhetsvenemang i samband med internationella barndagen i november. I år har man ännu inte fattat något beslut om huruvida evenemanget ordnas eller inte, säger Lisbeth Kataja, ordförande för Cygnaeus skolas sektion i Hem och skola.

– Det brukar engagera många föräldrar och lärare. På något sätt ska vi nog uppmärksamma trafiksäkerhet och speciellt synlighet i mörkret i trafiken i november, säger Kataja.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter